Čišćenje Dunava – kompleksan i dug posao

Dok Srbija pregovara o ulasku u Evropsku uniju, iz IPA pretpristupnih fondova Ministarstvu finansija odobrena su bespovratna sredstva za hidrotehničke radove i čišćenje korita na šest kritičnih delova na Dunavu. Ugovor za izvođenje radova vredan je 7,6 miliona evra. Posao na tenderu dobila je firma iz Bugarske, u konzorcijumu sa dve srpske firme.

Ekipa RTS-a posetila je hidrograđevinsko preduzeće u Sremskoj Mitrovici, da bi videla kako idu pripremni radovi za čišćenje korita Dunava.

Ovo su ljudi koji krote reke i koji su, kako kažu, sklopili večna prijateljstva sa Savom, Tamišom, Tisom i Begejom, a sada i sa Dunavom. Njihovo preduzeće, koje je osnovano pre 120 godina, i dalje je u državnom vlasništvu. 

Jovan Jovanović, radnik preduzeća "Regulacije", kaže da čiste akvatorijum da bi moglo da se pristaje brodovima i da se odvija rečni saobraćaj.

Ljiljana Matić, građevinski inženjer "Regulacija", ističe da je cilj tih radova da se izvrši izrada objekata od lomljenog kamena, da se zatim izvrši bagerovanje i da se time obezbedi plovidba Dunavom pri niskim plovidbenim nivoima.

Na čišćenju korita i odlaganju iskopanog materijala radiće oko 40 radnika.

Ljuba Jakšić, direktor "Regulacije", kaže da jedan ovakav projekat znači mnogo.

"To će obezbediti za sve zaposlene povećane lične dohotke, veću uposlenost i dodatno zapošljavanje radnika", kaže Jakšić. 

U Ministarstvu finansija kažu da ugovor o čišćenju Dunava prati i servisni ugovor vredan oko 1,7 miliona evra. Nadzor je dobila kompanija iz Španije. 

"Sama kontrola implementacija ugovora tj. izvođenja radova izvodi se zajedno sa Ministarstvom saobraćaja, kao i Direkcijom za plovne puteve 'Plov put', ali u saradnji sa servisnim ugovorom koji se brine da sva dokumentacija i sve bude u skladu sa zakonom, znači sva plaćanja će se vršiti tek nakon izvođenja radova", ističe Dušan Čarkić iz Ministarstva finansija.

Hidrograđevinska preduzeća moraju da se sačuvaju, kažu u resornom ministarstvu, uz podsećanje da je čišćenje i uređenje korita Dunava konačno došlo na red posle 20 godina.

"Ono što je problem u ovom trenutku jeste što je to međudržavna granica Srbije i Hrvatske i, sve dok se ne reši pitanje međudržavne granice, mi nećemo moći da ulazimo jer prosto ne znate ko će izdavati građevinsku dozvolu i sve ostalo", kaže Veljko Kovačević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nadležni smatraju da će se realizacijom projekta povećati i obim rečnog transporta i privući više brodara.

Čišćenje korita Dunava trebalo bi da se završi do 2020. godine i da Dunav bude plovan svih 365 dana u godini. Najvažnije je, kako kaže, investitor i da se očuva životna sredina. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво