Obeležena godišnjica kidnapovanja Srba u Orahovcu

U Velikoj Hoči i Beogradu obeleženo je stradanje Srba i Roma, koji su u julu 1998. godine oteti u Opštini Orahovac. Mnogi od njih i danas se vode kao nestali, nestali.

Biserki Šavelić iz Retimlja pre 19 godina oteli su dva brata.

Biserki Šavelić iz Retimlja pre 19 godina oteli su dva brata.

"Uzeli su ih iz dvorišta, iz kuće svoje. Odveli ih, jednoga strica mi ubili tu u dvorište. Posle toga oni su ga odneli da ga sahrane gore. I Šiptari isto, oni su bili sa njima i kada su se vratili sa groblja, sve su poređali ispod streje i odveli su ih na kamione i više ni traga ni glasa od njih", kaže Biserka Šavelić iz Retimlja.

Najveće stradanje Srba bilo je u selima Retimlje, Opteruša, Zočište I u samom Orahovcu. 

"Tada je kidnapovano i u logore odvedeno preko stotinu srpskih i nešto romskih civila, od kojih se mnogi i danas nalaze na listi nestalih. A život je izgubilo njih 47-oro", kaže predstavnica porodica nestalih Nataša Šćepanović.

Ukupno je sa teritorije opštine Orahovac, tokom 1998 i 1999 godine prema zvaničnim podacima nastradalo 85 ljudi.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 98 i 99 godine. Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić. Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije. Porodice nestalih ističu da egzekutori još nisu otkriveni.

"Verujemo da će Specijalno tužilaštvo podneti prve otužnice. Da će prepoznati one koje mi znamo. Mi se sa njima pomiriti nećemo. Svake godine i ovde i na svim mestima mestima stradanja Srba, govorićemo o zločinima", kaže Veljko Odalović, predsednik Komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih.

Parastosu i podsećanju na 19 godina od stradanja Srba u opštini Orahovac, prisustvovali su meštani Velike Hoče, članovi porodica kidnapovanih iz Orahovca, Retimlja, Opteruše, Zočišta.

Vladu Srbije predstavljali su predsednik Vladine komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih Veljko Odalović i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković.

Iste poruke i sa skupa u spomen sobi nestalim i nastradalim Srbima u Beogradu, gde je takođe obeležena godišnjica kidnapovanja i ubistva Srba i Roma u opštini Orahovac. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво