Podstrek za sticanje znanja iz robotike kod osnovaca

Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je finale takmičenja u programiranju "m-bot" robota u okviru akcije “Bitka za znanje”, u organizaciji Fonda B 92. Akciju su podržali Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i trgovine, turizma i telekomunikacija. Takmičilo se 120 osnovaca iz Srbije.

Tim koji pobeđuje, to su danas bili đaci iz jedne užičke osnovne škole.
Iako su na raspolaganju imali sat i po, dve devojčice i dva dečaka za samo deset minuta isprogramirali su kretanje robota po zadatoj stazi, i to najpreciznije.

"Trebalo je robot da ide prvo bez linije, a zatim da je prati. Bilo je potrebno da određene boje svetle u određenom trenutku i mi smo zadatak rešili za deset minuta", navodi učenica užičke OŠ "Prva osnovna škola kralja Petra Drugog" Dragica Gavrilović.

Osvojili su IT opremu za svoju školu, pa će sa drugarima moći da unapređuju programerske sposobnosti. Među takmičarima i đaci iz Čačka. Od rešenja zadataka bila im je, kažu, teža trka s vremenom. Za pola sata postavili su robota na stazu.

Najzanimljiviji su mi bili ti kodovi koje pravimo i to kako se prebacuju na robota, kao i kako sve to funkcioniše i kako će to tek biti u budućnosti, ističe đak Osnovne škole "Dr Dragiša Mišović" iz Čačka, Mihailo Marković.

Njihova škola jedna je od 344 koja je u okviru akcije "Bitka za znanje" dobila pet robota. Vlada je obezbedila donaciju za kupovinu robota za 200 škola i obuku nastavnika. Osim toga, u sklopu IT karavana, nekim školama podeljeni su "lego" roboti.

Koordinator projekta "Bitka za znanje" Nebojša Glišić rekao je za Tanjug da deca već prethodna četiri meseca uče da programiraju i kodiraju.

"Nadamo se da ćemo od sledeće godine, kada informatika bude obavezan predmet u našim školama, imati priliku da i na institucionalnom nivou doprinesemo da naša deca zaista steknu veštine koje su im neophodne za život u jednom globalnom haj-tek okruženju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Navodi da poslednji podaci s kojima država raspolaže pokazuju da će do 2020. godine postojati deficit u IT oblasti od čak 30.000 do 50.000 radnih mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво