Podstrek za sticanje znanja iz robotike kod osnovaca

Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je finale takmičenja u programiranju "m-bot" robota u okviru akcije “Bitka za znanje”, u organizaciji Fonda B 92. Akciju su podržali Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i trgovine, turizma i telekomunikacija. Takmičilo se 120 osnovaca iz Srbije.

Tim koji pobeđuje, to su danas bili đaci iz jedne užičke osnovne škole.
Iako su na raspolaganju imali sat i po, dve devojčice i dva dečaka za samo deset minuta isprogramirali su kretanje robota po zadatoj stazi, i to najpreciznije.

"Trebalo je robot da ide prvo bez linije, a zatim da je prati. Bilo je potrebno da određene boje svetle u određenom trenutku i mi smo zadatak rešili za deset minuta", navodi učenica užičke OŠ "Prva osnovna škola kralja Petra Drugog" Dragica Gavrilović.

Osvojili su IT opremu za svoju školu, pa će sa drugarima moći da unapređuju programerske sposobnosti. Među takmičarima i đaci iz Čačka. Od rešenja zadataka bila im je, kažu, teža trka s vremenom. Za pola sata postavili su robota na stazu.

Najzanimljiviji su mi bili ti kodovi koje pravimo i to kako se prebacuju na robota, kao i kako sve to funkcioniše i kako će to tek biti u budućnosti, ističe đak Osnovne škole "Dr Dragiša Mišović" iz Čačka, Mihailo Marković.

Njihova škola jedna je od 344 koja je u okviru akcije "Bitka za znanje" dobila pet robota. Vlada je obezbedila donaciju za kupovinu robota za 200 škola i obuku nastavnika. Osim toga, u sklopu IT karavana, nekim školama podeljeni su "lego" roboti.

Koordinator projekta "Bitka za znanje" Nebojša Glišić rekao je za Tanjug da deca već prethodna četiri meseca uče da programiraju i kodiraju.

"Nadamo se da ćemo od sledeće godine, kada informatika bude obavezan predmet u našim školama, imati priliku da i na institucionalnom nivou doprinesemo da naša deca zaista steknu veštine koje su im neophodne za život u jednom globalnom haj-tek okruženju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Navodi da poslednji podaci s kojima država raspolaže pokazuju da će do 2020. godine postojati deficit u IT oblasti od čak 30.000 do 50.000 radnih mesta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">