Tereni za paraglajding u okolini Niša među najboljima u svetu

U Nišu je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio letače iz trideset zemalja. Nišlije će moći da gledaju letove do 24. juna.

Povoljan vetar i visoka oblačnost, dovoljni su da nebo zaposednu paraglajderi. Sa brda Koritnik iznad Niške banje poletelo je 130 pilota paraglajdera iz 30 zemalja sveta – osećaj koji, kažu oni, može da razume samo onaj ko ga doživi.

"Predivno je, osećaj slobode, osećaj letenja, divno je iz vazduha gledati različite predele", kaže Emešef Fodor iz Rumunije.

Francuski paraglajderista Lukas Ganadin ističe da voli da bude u vazduhu, i prirodi. "Rizično jeste, ali ne mnogo. Onoliko koliko sam dozvoliš", dodaje Ganadin.

Ovo je druga od pet trka u pet zemalja u okviru Svetskog kupa. Tereni u okolini Niša imaju optimalnu visinu, dobru orijentaciju, termičnost i odgovarajuću ružu vetrova.

"Taj teren spada u vodeće. Piloti znaju za njega, upisan je u svetsku mapu. Paraglajderisti vole da dođu čak i lete čak i kada nema takmičenja", napominje Goran Vučković iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Piloti paraglajdera takmiče se u disciplini prelet u kojoj lete od Niške banje do Vlasotinca sa šest okretnih tačaka, ukupno 70 kilometara.

"Fenomenalno je kada letiš sa pilotima svetskog nivoa, kada sate provodiš u vazduhu, iz visina možeš da vidiš divne predele. Zaista volim da letim, a ovaj teren pruža puno zadovoljstvo", kaže Igor Zigen iz Kazahstana.

Svaki pilot satelitski se prati, tako da se u svakom trenutnku zna njegova pozicija, a preleti se uživo prenose na sajtu takmičenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво