Inicijativa za zapošljavanje 1.000 žena u ruralnim sredinama

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om pokrenulo je inicijativu za zapošljavanje 1.000 žena u ruralnim područjima u narednih godinu dana na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Potpredsednica Vlade i predsednica tog tela Zorana Mihajlović pozvala je sve, državni i privatni sektor, da učestvuju u toj inicijativi, kako bi se pomoglo ženama na selu da dobiju posao.

"Njihov posao je ono što već rade - prave određene rukotvorine, koje i ja kao ministarka i potpredsednica Vlade koristim kad mi dolaze važne zvanice u posetu", rekla je Mihajlovićeva na predstavljanju inicijative u Starom dvoru.

Istakla je da je inicijativa pravi način da žene u ruralnim područjima, koje su na neki način marginalizovana kategorija, dobiju mogućnost da zaista rade.

"One ne traže milostinju ni donacije, spremne su i znaju da rade svoj posao i na taj način itekako učestvuju u očuvanju naše tradicije i kulture", podvukla je Mihajlovićeva.

Ukazala je na podatak da 60 odsto tih žena nema nikakva prava na penziju, dok je mali procenat njih, tek 12 odsto, vlasnik imovine, što znači da nemaju mogućnost da pokrenu poslove ili, eventualno, dobiju kredite.

Takođe, više od polovine radno sposobnih žena na selu su nezaposlene.

"Ovo je odličan način da te žene naprave nešto što je kvalitetno i dobro, da to prodaju, a da mi pokažemo celom svetu. Azbuke sa zlatopisom, peškiri i mnoge stvari koje one prave se nalaze u instituciji koju ja vodim i često ih poklanjam ambasadorima i nekim drugim zvanicama", rekla je ministarka.

Inicijativa "1.000 žena" je upućena društveno odgovornim kompanijama, institucijama i ambasadama, koje nabavkom finih rukotvorina za potrebe reprezentacije mogu da doprinesu ekonomskom osnaživanju žena i mladih na selu i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlje.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da žene u ruralnim sredinama predstavljaju zanemareni potencijal za društveni i ekonomski razvoj svojih sredina, koji bi mogao da se stavi u funckiju očuvanja sela i promocije kultrunog nasleđa.

"Glas tih žena se retko čuje, jer one nisu prepoznate kao velika marginalna grupa, a koja poredstavlja jednu tihu armiju u tim zajednicama", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da je cilj projekta da se na njih skrene pažnja i da je, u tom smislu, važna podrška insitucionalnih partnera.

Inicijativu je podržao i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad, koji je istakao značaj te inicijatve i poželeo uspeh u projektu.

"Žene su, nažalost, najčešće marginalizovane u ekonomskom smislu, posebno u unutrašnjosti zemalja, a predstavljaju veliki potencijal za ekonomski razvoj i imaju veštine koje mogu da se razviju u tradicionalne zanate", zaključio je ambasador Norveške.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво