Alarmantno velik broj abortusa u Srbiji

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, pokazuju najnoviji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine. Prema rečima stručnjaka, žene trudnoću najčešće prekidaju posle prvog ili drugog deteta jer žele da se vrate na posao i grade karijeru.

Zvanična statistika kaže jedno, a nezvanična drugo – ali pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema. Mnogi stručnjaci tvrde da godišnje bude između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija.

"Kaže se da na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja. To su alarmantne vesti, nemamo prave podatke o tome, ali svi znamo da je taj broj veliki. Znamo da je u Srbiji najveći broj prekinutih maloletničkih trudnoća, imamo i najveći broj porođenih maloletnica, to je sve jedna loša statistika, a znamo i da se kontracepcija vrlo malo i retko koristi", objašnjava ginekolog prof. dr Mima Fazlagić.

Upozoravaju da oralnu kontracepciju u Srbiji koristi tek devet odsto žena, a u Evropi je taj procenat iznad 50 odsto.

Retko se koristi i kondom pa je i broj obolelih od polno prenosivih bolesti, i HPV infekcije u porastu. Na sve to još alarmantniji podatak – za žene koje su u braku abortus nije ozbiljan hirurški zahvat već sredstvo za kontrolu rađanja.

"Imamo primer da žena ima jedno dete, i 10, 15 prekida trudnoće posle toga što je zaista žalosno. Sigurno je da je jedan od razloga i savremeni, brz način života, materijalno stanje. Moramo da znamo i da ne postoji savršeno kontraceptivno sredstvo", ističe direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović.

Dr Fazlagić kaže da posledice abortusa mogu biti teške i za žene koje su rađale i za one koje nisu rađale – krvarenje, infekcije, pojava prilastica, pojava steriliteta, hronični hormonski poremećaji.

Doc. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike "Narodni front", ukazuje da se na abortus lakše odlučuju žene koje su rađale.

"Podsetiću vas da je prosek rađanja u Srbiji 1,64 dece po paru, manje od dvoje dece u proseku. Ranije je bilo više od dva", napominje dr Rakić.

Savetovališta za kontracepciju i odeljenja za planiranje porodice postoje na mnogim klinikama i u domovima zdravlja, ali zainteresovanih za te programe i njihove sadržaje nema.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво