Povlenska sremušijada – specijaliteti i prirodne atrakcije

Meštani Donjeg Taora, sela kod Valjeva, sami su osmislili turističku manifestaciju "Povlenska sremušijada", na kojoj se gosti nadmeću u pripremi specijaliteta od te zdrave i aromatične biljke.

Sa Povlena, najviše valjevske planine, najlepši je pogled prema Donjem Taoru, najzabačenijem valjevskom selu. U njemu meštani danas priređuju turističku manifestaciju "Povlenska sremušijada", posvećenu toj čudesnoj biljci koje na Povlenu ima u izobilju.

U dobroj atmosferi, u Donjem Taoru govorilo se o značaju sremuša za ishranu i zdravlje, a specijalitete od ove biljke pripremali su zajedno gosti i meštani. Degustacija nije izostala.

"Specijalitet je domaće povlensko ćufte sa sremušom. Prilog krompir pire sa sremušom i kao dodatak naše gljive reduše. Rekli su da je sve super, da je sve lepo a da samo treba dodati još malo sremuša sečenog u pire krompir", kaže Mirjana Jovanović.

Nenad Čkonjević preporučuje kimovu čorbu sa prepečenim hlebom od sremuša, kao i proju sa sremušem i slaninom.

Majstori kulinarstva trudili su se da svojim sugestijama doprinesu pripremi što ukusnijih i lepo serviranih jela od sremuša.

"Dosta je lepih i kreativnih jela bilo, pogotovo što je bilo dosta mladih. Mene to raduje, da ima naslednika. I video sam nekoliko domaćica koje su istinski pokazale svu svoju ljubav prema hrani", kaže majstor kulinarstva Milijan Stojanić.

Nekoliko stotina posetilaca Sremušijade obišlo je Taorska vrela, prirodnu atrakciju valjevskog kraja, kao i Povlen, lepu planinu, sa prirodnim retkostima i mističnim legendama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво