Važan odnos pravosuđa i medija, unaprediti saradnju

Odnos pravosuđa i medija je veoma važan i oni bi trebalo da unaprede saradnju u cilju da građani steknu veće poverenje u pravosuđe, ocenjeno je na konferenciji "Pravosuđe i mediji".

Konferenciju su organizovali "Društvo sudija Srbije“ i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Drugi predsednik Konferencije novinara koji izveštavaju o radu Ustavnog suda Nemačke i novinar Zidojče cajtunga Volfgang Janiš rekao je da pravosuđe može i mora sarađivati sa medijima.

Pravosuđe i sudije su najvažniji predstavnici pravne države i sudije moraju biti ti koji javnosti treba da objasne kako funkcioniše pravna država, koja su naša prava, koja pravila moraju da važe“, objasnio je Janiš u izjavi Tanjugu.

Rekao je da u tom odnosu uvek postoje problemi.

"Pravosuđe je često mišljenja da mediji ne prenose na najbolji način njihove sadržaje i ne objašnjavaju detaljno odluke. Pravosuđe reaguje i osetljivo je na kritiku medija, ali mora prihvatiti kritiku ako se ona oslanja na činjenice", poručio je Janiš.

Štefan Purner iz Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) ističe da saradnja pravosuđa i medija uvek može biti bolja, a odnos sa medijima je veoma važan zbog percepcije građana o sudstvu.

Na osnovu onoga što pročitaju u štampi građani procenjuju pravosuđe, naglasio je Purner.

Ističe da je odnos pravosuđa i medija veoma važan u približavanju građanima kako funkcioniše pravosuđe.

Rekao je da je u Nemačkoj izgradnja odnosa pravosuđa i medija bio dugotrajni proces i da je pravosudnim organima trebalo dosta vremena da shvate koliko je važno ne samo da rade svoj stručni posao, već i da o tome izveštavaju medije.

Ukazao je i da je problem zbog senzacionalističkog izveštavanja pojedinih medija, koje se ponekad ne bazira na činjenicama.

"Izveštavati što objektivnije" 

Predsednica Upravnog odbora Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić rekao je da su mediji često skloni senzacionalizmu, te da je preporuka Društva da se mediji ubuduće potrude da objektivnije izveštavaju građane o sudskim postupcima, odlukama i pravosuđu uopšte.

Ukazala je da sudije smatraju da je mnogo važnije da mediji izveštavaju o nezavisnost sudstva, a ne o postupcima i sudskim odlukama.

Predsednik Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragana Boljević istakla je da je odnos pravosuđa i medija obeležen potpunim nerazumevanjem, nesporazumom, kao i da obe strane pate od iste bolesti - nedovoljne nezavisnosti.

"To nije jedini uzrok zbog čega je taj odnos takav. Mediji imaju problem s tim što imaju nesiguran položaj. Novinari nemaju dovoljno produbljeno znanje o pravosuđu, niti imaju luksuz da imaju specijalizaciju. Na drugoj strani nemaju sagovornika i pravosuđe je veoma zatvoreno", objasnila je Boljevićeva.

Ističe da je uzrok zatvorenosti pravosuđa i stalnog nedostatka sagovornika medijima u tome što se smatra da su jedini koji mogu komunicirati sa javnošću predsednici sudova i portparoli i eventualno neko od predstavnika strukovnih udruženja.

Upitala je da li činjenica da postoji podzakonski akt koji reguliše ko se obraća javnosti iz pravosuđa može da ograniči pravo sudija kao građanina, njegovo ustavno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, odnosno zakonsku obavezu sudija da uvek štiti nezavisnost i jave se onda kada je njihova nezavisnost i nepristrastnost ugrožena.

Potrebna saradnja pravosuđa i medija 

Pomoćnik ministra pravosuđa Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo očekuje od pravosuđa i medija da sarađuju u korist građana.

"Od pravosuđa očekuje da bude stručno, nepristrastno i efikasno. Od medija očekujemo da poznaje materiju, nepristrasno izveštava i da izveštavanje bude potpuno", rekao je Backović dodajući da su ponekad događaji istrgnuti iz konteksta i da to predstavlja problem za integritet informacije.

Prema njegovim rečima, razumljiva je potreba građana da znaju šta se događa u pravosuđu, ali je i nezavisnost pravosuđa princip koji se ne može zaobići.

Rekao je da su u okviru Akcionog plana 23 predviđeni samoregulacioni instrumenti, te da je vlada donela odluku kojom je funkcionerima iz izvršne vlasti zabranjeno da komentarišu sudske postupke koji su u toku.

Rekao je i da Ministarstvo očekuje da će parlament uskoro raspravljati i prihvatiti samoregulaciju članova skupštine kada su u pitanju sudski postupci koji su u toku.

Backović je ukazao da postoji uticaj izveštavanja o krivičnom postupku, i da je zbog toga bitno poštovati pretpostakvu nevinosti, ne dovođenje u opasnost pravo žrtava.

Isto tako ističe da je za efikasnost postupka važno da nema curenja informacija, jer to može uticati na proces.

Aleksander Jung iz Ambasade Nemačke u Beogradu ističe da su mediji veoma bitni u "džungli informacija sa kojima smo suočeni".

Ukazao je da na internetu ima puno informacija koje ne odgovaraju istini i da mediji imaju važnu ulogu da istinito informišu javnost.

Pravosuđe, kako dodaje, ne sme da posmatra medije kao protivnike, već mora da sarađuje sa njima kako bi izborila poverenje građana.

"Donošenje presuda uz izveštavanje medija dopire duboko do građana, mogu da bolje razumeju pravo", objasnio je Jung.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво