Bernar Anri Levi gađan tortom

Francuski filozof Bernar Anri Levi napadnut je u Dvorani kulturnog centra u Beogradu, kada je, u okviru programa "Beldoksa", trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma "Pešmerga".

Uz povike "Ubico, napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO-a", troje levičara pripadnika SKOJ-a prekinulo je obraćanje francuskog filozofa.

Neposredno nakon što je počeo da govori, Bernara Anrija Levija je tortom pogodila jedna devojka i gađan je jajima, a potom je jedan mladić nasrnuo na njega. Ozbiljniji incident sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su uspeli da zadrže mladića.

Kako Tanjug prenosi, na binu iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić se popeo i razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imperijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Delić torte završio je i na reveru sakoa reditelja Gorana Markovića, koji kaže da je veoma iznenađen tim što se desilo. Levi je u toku incidenta govorio da je to što se događa fašistički čin.

Za vreme incidenta dva policajca su bila na ulazu u Kulturni centar, a publika je pripadnike SKOJ-a izvela iz sale, uz povike: "Ko ste vi da prekidate kulturni događaj usred Beograda?"

Levi se povukao, da bi se posle desetak minuta vratio u salu i poručio da se ne radi o antiimperijalistima, već o fašistima koji su želeli da spreče njegov razgovor sa publikom.

Zahvalio je publici što je gledala njegov film i dodao da se Srbija "nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji".

"Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi", rekao je Levi.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks" zatražili su od Grada Beograda i države da kazne počinioce, zaštite goste festivala i omoguće slobodu govora.

U saopštenju se navodi da je Levi nakon napada rekao da je spreman da govori i na sutrašnjoj tribini "Beldoksa", ali samo ukoliko mu se omogući bezbedno učešće.

Inače, ovo nije prvi put da Levija gađaju tortom zbog njegovih stavova.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво