Zakon o informisanju i na papiru i u praksi

Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo kulture saopštili su da nije tačno pisanje pojedinih medija da je doneta odluka da se Zakon o javnom informisanju ne primenjuje u praksi.

Pisanje pojedinih medija da je doneta odluka da se Zakon o javnom informisanju ne primenjuje u praksi nisu tačna, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo kulture.

U saopštenju Ministarstva kulture navodi se da je Republičko tužilaštvo od okružnih i opštinskih javnih tužilaštva već zatražilo informacije o predmetima koji su pokrenuti po Zakonu o javnom informisanju, da bi se zakon što efikasnije primenjivao u praksi, a ne da se sprečava njegova primena.

S obzirom na to da je reč o novim odredbama, neophodno je da se formira jedinstvena pravna praksa kako bi se ujednačila primena zakonskih odredaba pred sudovima, odnosno da bi se za svaku povredu zakona iste težine, odredile iste kazne.

Dnevni list "Danas" objavio je, pozivajući se na uvid u dokumenta, da je na sastanku održanom 21. oktobra u Republičkom javnom tužilaštvu dogovoreno da se deo Zakona o javnom informisanju, koji se odnosi na kažnjavanje medija po privrednim prestupima, ne primenjuje u praksi.

Reagovao je i Viši trgovinski sud u Beogradu, koji je saopštio da će dosledno primenjivati odredbe Zakona o javnom informisanju i da takav sastanak nikada nije održan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво