Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije pred Odborom za obrazovanje

Odbor za obrazovanje dobio je peticiju više akademika i naučnika za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i fakultetima, a danas je postavljeno pitanje da li o toj incijativi Odbor uopšte treba da raspravlja.

I dok predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić kaže da je njegova obaveza da tu inicijativu stavi na dnevni red sednice, član tog skupštinskog tela Žarko Korać smatra da je incijativa pomalo fantastična i komična, a Ratko Jankov rekao je da ga ne bi čudilo da prva sledeća inicijativa bude da u skupštinsku salu dođe predlog o tome da je Zemlja ploča. 

Incijativu, koja je juče dostavljena odboru, potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara, 50 lekara specijalista, 24 diplomirana inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, sociologa i filologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam uemtnika, pet novinara i pet sveštenika. 

Zukorlić je novinarima u Skupštini rekao da nije njegovo da zauzima stav, te da se radi o veoma ozbiljnom pitanju koje se odnosi na reviziju dosadašnjih teorija u vezi sa nastankom sveta i čoveka i ističe da nijedna isključivost nije dobra.

"Moj stav je da sva pitanja koja dolaze do odbora treba otvoriti, argumentovano razviti raspravu i moja uloga sa pozicije predsednika odbora je da omogućim takvu atmosferu. Sve ostalo neka bude dalje deo procesa jedne naučne rasprave, sučeljavanja različitih stavova", kaže Zukorlić. 

Smatra da učenicima i studentima kroz obrazovanje treba omogućiti da pred sobom imaju sve teorije o nastanku sveta i čoveka, bilo da su Darvinove, kreacionističke ili neke treće.

Upitan kojoj je teoriji on bliži, Zukorlić navodi da to nije teško zaključiti i da kao vernik nema nikakvu sumnju. 

"Bilo bi besmisleno od mene očekivati da verujem u išta drugo osim u ono što jeste svetonazor monoteističke vere, ali kao predsednik odbora nemam pravo sa te pozicije nametati svoje stavove", kaže Zukorlić. 

Član odbora Žarko Korać navodi da svako može parlamentu da se obrati sa nekom inicijativom, ali da to ne znači da je treba staviti na dnevni red. 

Korać primećuje da se potpisnici inicijative koriste pseudonaučnim argumentima da ospore ni manje ni više nego Darvinovu teoriju, a onda traže od Odbora za obrazovanje da se izjasni o tome da treba da se promeni nastava biologije u Srbiji. 

"To bi izgledalo kao da grupa fizičara potpiše da sumnja u Ajnaštajnovu teoriju relativnosti, a onda traži od odbora da se izjasni o tome da li je ta teorija validna ili ne", primetio je Korać. 

Poručio je da ako oni žele da otvore naučnu raspravu o teoriji evolucije za to postoje i Srpsko biološko društvo i Zajednica univreziteta u Srbiji, zatim studije biologije, te da tamo mogu da povedu stručnu raspravu. 

Uostalom, kako kaže, Skupština nije naučna institucija, a Srbija je sekularna država u kojoj je veroispovest slobodna, tako da, dodaje, đaci mogu u školi da biraju da pohađaju veronauku, u okviru koje dobijaju znanja o kreacionističkom timačenju sveta. 

Darvinova teorija je osnov biologije već gotovo 200 godina, navodi Korać, te ocenjuje da je neverovatno što su potpisnici te incijative i mnogi lekari. 

Podsetio je da je svojevremeno nekadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić predlagala da se ukinu predavanja dela teorije evolucije po Darvinu, te dodaje da smo se tada dovoljno obrukali, jer je, podseća, vest o ukidanju Darvonove teorije bila jedina vest iz Srbije koja je u to vreme obišla bukvalno ceo svet.

"Vera i nauka ne treba da se mešaju, one su razdvojene i većini ljudi to ni najmanje ne smeta", uveren je Korać, koji zaključuje da predlog koji je upućen odboru pokazuje da u našem društvu postoje incijative koje su suprotne nečemu što bi se nazvalo naukom 21. veka. 

Član Odbora Ratko Jankov, bivši šef katedre za biohemiju, kaže da je jedna stvar dobiti incijativu, a druga postupati po njoj. 

"Ne bih se čudio da prva sledeća inicijativa bude da u skupštinsku salu dođe predlog da je Zemlja ploča i sad hajde da vidimo neka se Skupština izjašnjava da li je Zemlja ploča ili nije. Ovo je predlog potpuno iste kategorije", rekao je Jankov novinarima. 

On tvrdi i da jednostavno nema elemenata da se ozbiljno razgovara o ovoj incijativi, te podseća da je Darvinova teorija fundamentalna u objašnjavanju kako se se ceo svet razvio. 

"Religija je bazirana na tome što verujem u to, a ne na tome da postoje dokazi za to. Ako u nešto verujem, onda mogu da verujem i u to da je svet ravna ploča", primetio je Jankov.

Vraćena tri predloga za izbor članova Nacionalnog prosvetnog saveta 

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je listu 19 ovlašćenih predlagača za izbor 22 članova Nacionalnog prosvetnog saveta, dok je predloge tri ovlašćena predlagača vratio, jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Polovini članova Nacionalnog saveta 25. maja ističe šestogodišnji mandat, odbor je danas usvojio zbirnu lista na kojoj je 50 kandidata za članove tog tela, a parlament će među njima izabrati 22 nova člana. 

Predlozi Univerziteta umetnosti u Beogradu, Društva za srpski jezik i književnost i Društva za strane jezike i književnost vraćeni su i dat im je dodatni rok da ih urede u skladu sa zakonom.

Posle diskusije u kojoj su izneta različita mišljenja o tome da li prihvatiti i neke od tih predloga, s obzirom da pojedini fakulteti, kao što su FDU, Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet likovnih umetnosti, uopšte nisu ni uputili predloge kandidata, zaključeno je da im se ostavi dodatni rok da to učine.

Nacinalni prosvetni savet ima 43 člana, a mandat za 22 člana ističe 25. maja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво