Srbi teško do svojih kuća i imanja u Ljuboždi

U Ljuboždi kod Istoka u toku je obnova prve srpske kuće. U to selo posle osamnaest godina vratilo se trinaest porodica, koje čekaju obnovu srušenih kuća. Srbi su i dalje vlasnici zemlje u tom selu pa iz tog razloga je kažu njihov povratak naišao na otpor kod albanskih suseda.

Za Martu Ristić povratak u Ljuboždu je posebno težak. Ta hrabra majka 1999. godine izgubila je 24-šnjeg sina Nenada. Poginuo je nedaleko od kuće, uz koju je i staro groblje na kome je sahranjen. Marta sa groblja može samo da posmatra porodičnu kuću, ali u nju ne može da uđe, jer ju je uzurpirao Albanac iz susednog sela.

"Za ovih 18 godina dvadeset puta sam dolazila. Niko ne može da ga izbaci iz kuće do dan danas. Došli smo na ovu ledinu, pod šator, pod šator. Još šest hektara zemlje imam", kaže Marta.

Na imanju Nikolića samo ostaci kuće koji su zarasli u korov i rastinje.

Dragoslava Nikolić imala je kuću od 100 kvadrata. "Ja mislim da mi nismo zaslužili da nam se ovo uradi. Na moje imanje došao je čovek iz Albanije i podigao vikendicu-kuću", kaže Dragoslav Nikolić.

Čekanje, strepnju i objašnjenja da se još nisu stekli uslovi za povratak ovi ljudi zamenili su odlukom da se vrate.

"Posle 18 godina sam došao na moj stari vekovni temelj, čde su živeli moj deda, pradeda i čukundeda. Imao sam štalu, garažu sve je uništeno do temelja", kaže Jovan Ristić.

Radomir Ristić priča da je komšijama bilo krivo kad su došli i da ih nisu nikako dočekali.  

"Znali smo da ćemo naići na prepreke, ali smo uporni", kaže Mirko Simić.

Svako srpsko domaćinstvo poseduje po nekoliko hektara zemlje, ali nju koriste Albanci.

"Imam pet hektara imanja koje je sada uzurpirano, radi ga Albanac", kaže Miodrag Tijanić.

Dok čekaju obnovu kuća vredno rade i sređuju dvorište svog suseda u čijoj kući borave svi zajedno.

"Stalno su nam govorili dođite, vratite se na svoje ognjište, međutim, sada su izneli dosta laži na naš račun, da smo mi ratni zločinci, da smo pravili zlodela, što nije istina", kaže  Čeda Simić.

"U opštini Istok do 1999. godine živelo je 8.700 Srba, plus 1.700 Crnogoraca od tog broja nije se vratila ni jedna trećina", kaže  Vesna Maliković iz Kancelarije za povratak i zajednice, opština Istok.

Povratnike u Ljuboždi neprekidno nadgleda Kosovska policija, a povremeno ih obilaze i vojnici slovenačkog Kfora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво