Jubilarno državno takmičenje iz matematike

U beogradskoj Osnovnoj školi "20. oktobar" održava se jubilarno, 50. državno takmičenje iz matematike. Učestvuje 319 đaka šestog, sedmog i osmog razreda iz osnovnih škola širom Srbije.

Za takmičare matematika nije bauk, već izazov i omiljeni predmet. Ana Kljajić i Anja Vujačić posle mnogih takmičenja, prvi put su na državnom prvenstvu. Pred njima je pet zadataka i tri sata da ih reše. A iza njih ozbiljan trud i velike pripreme.

"To nije samo mesec ili dva dana učenja, mora da se uči godinama pre i da se navikne na taj način razmišljanja i rada. Ovi zadaci nisu kao svakodnevni koje imamo na nastavi i osnovnim školama nego su drugačiji, više su logički", objašnjava Ana Kljajić, učenica Osnovne škole "Nikola Tesla" iz Novog Sada.

Anja Vujačić, učenica Osnovne škole "20. Oktobar", ističe da je potrebno dosta samostalnog rada kao i da treba imati nastavnike koji su tu da pruže pomoć.

Nastavnici navode da formula uspeha iz matematike glasi: znanje + rad + upornost + dovitljivost.

"Smisao takmičenja je da se društvo na neki način podseti da su matematička znanja veoma važna znanja za razvoj celog društva. Mi smo pomalo fascinirani tehnologijama koje prikupljaju podatke, ali te podatke treba i da obradite, a tu matematički um najviše dolazi do izražaja i tome se u velikom svetu poklanja velika pažnja i važnost", objašnjava Jovan Đuković, direktor Osnovne škole "20. Oktobar".

Važna je i tradicija koju neguje Društvo matematičara Srbije, organizujući već 50 godina takmičenje iz matematike za osnovce. Start i danas ima dva ista cilja – popularizacije matematike i izdvajanja najboljih među najboljima. Poručuju da bi briga o matematičkim umovima trebalo da bude veća.

"Ono što je najveći problem to je ulaganje u one najbolje jer oni ako se ne ulaže u njih odlaze. Svi znamo da je to ozbiljan problem, ali naše školstvo vodi računa o njima, postoje specijalizovane škole, specijalizovana odeljenja, i zaista imaju priliku da se dobro obrazuju ovde, a šta će sa njima biti kasnije posle fakulteta to već verovatno nije na najbolji način rešeno", navodi Zoran Kadelburg iz Društva matematičara Srbije.

Rezultati takmičenja biće objavljeni oko 21 sat na sajtu Društva matematičara Srbije, a sutra u 10 časova u školi "20. oktobar" najboljima će biti uručene diplome i nagrade. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво