Kada će aerodrom Ponikve biti otvoren za komercijalni saobraćaj?

Projekat osposobljavanja aerodroma Ponikve za redovan avio-saobraćaj ušao je u sedmu godinu. Od 2010. godine, kada je ova vazdušna luka predata na korišćenje gradu Užicu, razminiran je i očišćen aerodromski pojas od 120 hektara, saniran deo piste, a prošle godine izgrađena i aerodromska zgrada po svetskim standardima. Ipak, otvaranje Ponikava, ne samo za sportske i poslovne, već i za komercijalne letove, uprkos interesovanju, još nije na vidiku.

Osim novog konkursa za direktora aerodroma, koji je užička skupština nedavno raspisala, na Ponikvama - ništa novo.

Viđen iz perspektive razvoja turizma zapadne Srbije, aerodrom će, po svemu sudeći, i u predstojeću letnju turističku sezonu ući samo kao nagoveštaj mogućeg, lakšeg i komfornijeg putovanja, čime se njegovi potencijali ne iscrpljuju.

"Već su zainteresovani investitori za poslovnu zonu od 300 hektara pored aerodroma, a pored toga ta područja bivših industrijskih braunfild lokacija Priboja, Prijepolja, Užica su atraktivna za strane i domaće investitore", navodi Slavko Lukić, direktor RRA "Zlatibor".

Njihovom menadžmentu avio-sobraćaj bi olakšao dolaske i skratio putovanje za koje je sada iz Beograda neophodno tri sata Ibarskom magistralom.

"Da bi se obezbedio redovan saobraćaj neophodno je da se na prvom mestu ogradi aerodromski kompleks i da prema potrebi završimo asfaltiranje preostalih 880 metara piste, kako bismo bili u stanju da primimo sve najveće avione i da letimo do svih destinacija u Evropi", ističe Saša Savić direktor JP "Aerodrom Ponikve".

Od 50 miliona dinara, koliko je obezbedila Vlada, polovina je prošle godine utrošena za izgradnju pristanišne zgrade, a ostatak namenjen postavljanju zaštitne ograde i svetlosnih sistema za letenje u uslovima smanjene vidljivosti.

"Ukoliko grad Užice nema mogućnosti da sam isfinansira i ukoliko ta podrška od Vlade, odnosno države, ne bude dovoljna, mi već od ranije imamo odluke na Savetu Zlatiborskog okruga, gde su jasno i nedvosmisleno izrazili svoje slaganje sa učešćem u takvom projektu i predstavnici jedinica lokalnih samouprava", naglašava Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga.

Ponikve su za sada vazdušna luka koja opslužuje samo generalnu avijaciju. Grad godišnje za aerodrom izdvaja 7,7 miliona dinara, a privrednici su saglasni da je pogotovo u turizmu neophodan. Za njega je zainteresovana i jedna velika "lou kost" kompanija. Ipak, kada će biti otvoren i za komercijalni saobraćaj još uvek je nepoznanica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво