Školovanje o trošku države samo za najbolje

Ministar prosvete predložio da svi studenti koji su ostvarili 60 bodova školovanje nastave o trošku budžeta, a da ostalim akademcima, koji su ostvarili uslov za upis a sada nisu na budžetu, bude plaćena školarina za tekuću školsku godinu.

"Predložio sam da oni studenti koji su ostvarili 60 bodova, tj. koji su očistili godinu, da budu na budžetu, i da to bude jedna vrsta nagrade i potvrda forsiranja kvaliteta, a da ostalima koji su dali uslov, država, ako može, plati školarinu" rekao je za RTS ministar prosvete Žarko Obradović.

Ministar je rekao da bi se na taj način ispoštovali i zahtevi studenata i odredbe Zakona o visokom obrazovanju, i najavio da će sutra izaći u javnost sa tačnim podacima koliko je studenata dobilo pravo budžetskog studiranja.

O tom predlogu ministra sutra će se izjasniti i predstavnici studenata, nakon čega će se održati zajednički razgovor sa predstavnicima Ministarstva finansija o konačnom predlogu rešenja tog problema.

Studenti protestovali zbog nerešenog statusa

Nekoliko stotina studenata Beogradskog univerziteta okupilo se oko 14 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, zahtevajući da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije. Akademci su kasnije ušli dvorište zgrade Rektorata, kako bi sačekali kolege nakon završenih pregovora.

Protest predstavlja podršku studentima prodekanima koji su na pregovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvete, objasnio je predsednik Studenstkog parlamenta FPN-a Stevan Nedeljković, i rekao da je prilikom ugovaranja sastanka, akademcima najavljeno rešenje "povoljno po studente".

"Više ne možemo da čekamo. Danas je 10. novembar, studenti nisu upisani i ne mogu da prisustvuju vežbama, a na nekim fakultetima vežbe nisu ni počele", izjavio je Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka.

Osim prelaska na budžet studenata koji su prikupili 42 boda, akademci su tražili i bezuzlovan upis završnih godina za studente koji studiraju po starom režimu, smanjenje školarina i da se ukine nezakonito naplaćivanje prenetih bodova i predmeta.

Nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju predviđeno je da, osim studenata koji su i prethodne školske godine studirali na teret budžeta, još 20 odsto samofinansirajućih može biti upisano u tom statusu ukoliko su ispunili uslov od 42 boda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво