Teška zima za Aleksiće

Samohrana majka Nada i njeno dvoje dece godinama žive u nehumanim uslovima u trošnoj kući. Novcem koji dobijaju od socijalnog, Aleksići ne mogu da kupe ni hranu za ceo mesec. Opština Ćićevac obustavila dodelu stanova.

Porodica Aleksić, samohrana majka Nada i njeno dvoje dece, godinama žive u nehumanim uslovima u oronuloj kući, koju su kao nužni smeštaj dobili od Centra za socijalni rad.

Nada je astmatičar i radno je nesposobna. Iako je opština Ćićevac više puta rešavala stambene probleme socijalno ugroženim porodicama, Aleksići nisu imali sreće da do sada budu na spisku.

Loše uslove stanovanja pogoršao je požar, uzrokovan dotrajalim instalacijama, koji ih je ostavio bez krova.

Nada kaže da drhte, voda ulazi ispod temelja i da miševi idu po njima.

Četrnaestogodišnja Milena i dve godine stariji Aleksandar školske zadatke rade u polumraku. Ne žele da govore o svojim mukama.

Alesići preživljavaju od dečijeg dodatka i socijalne pomoći što mesečno iznosi oko 7.000 dinara. Nameštaj i osnovna sredstva za život, pa čak i struju dobijaju od komšija, koje im nesebično pomažu.

Komšinica Marica Vučić kaže da deca drhte i da im pomaže koliko može. "Žena se muči sa dva deteta, a opština nema sluha," rekla je Ana Trajković.

Zbog ekonomske krize i malo para u budžetu opština je, za sada, obustavila dodelu stanova.

Nada je na evidenciji ćićevačkog Centra  za socijalni rad 13 godina. Više puta je za ogrev i školski pribor dobijala simboličnu pomoć.

"Imam utisak da u većini medija su centri za socijalni rad dežurni krivci za loše stanje u socijali širom Srbije, a mislim da to nije baš tako", rekao je Miroljub Stojadinović, direktor Centra za socijalni rad u Ćićevcu.

Stojadinović je rekao da obzirom da Centar ima mali budžet, Nada je upućena na trajnije rešenje problema  u opštinu, gde je njen zahtev odbijen.

"Mi nismo ove godine dali nijednu pomoć kad je u pitanju pomoć oko rekonstrukcije zgrade ili oko bilo čega što je potrebno u tom pravcu, smatrajući da se mora uključiti Ministarstvo mnogo aktivnije u rešavanju tih problema", rekao je predsednik Opštine Ćićevac Zlatan Krkić.

Porodici Aleksić predstoji možda najteža zima. Dočekuje je sa prozorima koji zjape, improvizovanim krovom, nagomilanin računima i nešto malo ogreva koje im sleduje. I pored velike solidarnosti, komšije tu ne mogu da pomognu.

Pošto se veliki broj posetilaca našeg Internet - portala javio sa željom da pomogne porodici Aleksić, objavljujemo adresu i broj tekućeg računa.

Adresa: Nada Aleksić, ulica Miloja Zakića broj 4, 37 210 Ćićevac

Tekući račun Nade Aleksić, banka Intesa 160 - 0100100211364 - 09

Osoba za kontakt je direktor Centra za socijalni rad Miroljub Stojadinović. Broj mobilnog telefona: 063/7802-371

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво