Informacijom protiv digitalnog nasilja

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom krajem februara.

Putem kontakt centra svi građani moći će da se informišu i edukuju na temu bezbednosti na internetu, ali i da prijave neprimerene, uznemirujuće i opasne sadržaje i situacije na internetu, rekla je Matićeva, saopštilo je Ministarstvo trgovine. 

Na konferenciji za novinare Centra za unapređenje kulture života i rada - ŽIR, povodom predstavljanja projekta "Informacijom protiv digitalnog nasilja", Matićeva je istakla da je pored institucionalnog reagovanja u ovoj oblasti od velikog značaja i podrška građanskim inicijativama za povećanje digitalne bezbednosti i digitalne pismenosti najmlađih.

"Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je projekat 'Informacijom protiv digitalnog nasilja', prepoznavši u ovom predlogu metod koji u današnjoj 'ekranskoj kulturi' ima najprodorniji uticaj. Digitalno nasilje je sve prisutnije u životima svih nas, ne samo dece, ali je obaveza države i društva da na institucionalnom nivou učini sve kako bi se to nasilje smanjilo", istakla je Matićeva.

Navela je da prema UNICEF-ovom istraživanju, sprovedenom među roditeljima dece uzrasta 8 do 17 godina tokom 2016, 93,2 odsto ispitanih roditelja razgovara o iskustvima vezanim za internet sa svojom decom, 70,9 odsto podstiče dete da samo istražuje i uči stvari na internetu, dok 52,6 odsto ima zajedničke aktivnosti sa detetom na internetu.

"Obraćanje građanima, a naročito deci, ima najjači efekat upravo putem video formata. Ovakve inicijative i programi značajno doprinose neposrednom, brzom dopiranju do svesti dece o bezbednosnim rizicima sa kojima mogu da se suoče u onlajn okruženju", navela je Matićeva.

Matićeva je podsetila da je resorno ministarstvo u okviru programa podrške programima nevladinim organizacijama, za ovu godinu podržalo i druge programe iz oblasti bezbednosti dece na internetu, za ukupno 20 nevladinih organizacija.

"Kroz ovu kampanju želimo da se roditelji, staratelji i škola, ali i deca, mladi...svi zainteresovani aktivno uključe u prevenciju digitalnog nasilja, da paralelno iskoriste vrednosti interneta i minimiziraju sve rizike i potencijalne štete", rekla je, predstavnica Centra za unapređenje života i rada (ŽIR) Farida Bašoni Stamenić.

Saradnici projekta su i predstavnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво