Uništena bomba na gradilištu "Beograda na vodi"

Avionska bomba iz Drugog svetskog rata pronađena na gradilištu "Beograda na vodi" uništena je oko 9.20 časova, javlja izveštač RTS-a.

Neutralisanju bombe je prethodilo upozorenje sirenama.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je bomba uništena bez ikakvih posledica po imovinu i živote građana.

"Sve što je planirano operativnim planom za uništenje bombe sprovedeno je u potpunosti i do kraja i ovom prilikom želim i da ih pohvalim i da se zahvalim svim pripadnicima Uprave za civilnu zaštitu, timovima za NUS – Sektora za vanredne situacije i svim pripadnicima direkcije policije koji su danas u velikom broju obezbeđivali ovaj događaj", naglasio je Marić.

Bomba je nađena na devet metara dubine, imala je oko 500 kilograma. Nije smela da se pomera, nego je bezbedno uništena na licu mesta.

Zbog toga su u okviru neophodne procedure bile zatvorene ulice: Savska 19-35 (i poprečne ulice), Brodarska, kao i deo auto-puta i saobraćaj na mostu Gazela.

Takođe, iz zone navedenih i okolnih ulica preventivno su od subote u ponoć uklonjena parkirana i zatečena vozila koja su prebačena na parking Centra "Sava".

Republički seizmološki zavod saopštio je da su danas registrovane oscilacije nastale zbog miniranja bombe.

Ovo miniranje je registrovano na četiri stanice u Srbiji - Beograd, Divčibare, Gruža i Bajna Bašta, kao i na dve u Rumuniji.

Prosečna magnituda miniranja je iznosila 1,3 jedinica Rihterove skale. Ekipe Seizmološkog zavoda su instalirale četiri portabilne stanice u radijusu od 500 metara oko lokacije kako bi se registrovalo ubrzanje tla od miniranja i ocene njegovog uticaja na objekte, objavljeno je na sajtu RSZ-a.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво