Narodnim kuhinjama na KiM dragocena svaka pomoć

Obeležava se Međunarodni dan solidarnosti. Ovog meseca koliko su solidarni mogu da pokažu i Beograđani, jer su, uz uplatnice Infostana, dobili i humanitarnu uplatnicu za pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.

Velika je želja Srba da opstanu i ostanu na Kosovu i Metohiji. Ali bez stalne podrške i pomoći, opstanak je jako težak. Na pragu su još jedne zime. Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji hrani najugroženije, u narodnoj kuhinji u Prekovcu, kod Novog Brda.

"Ja sam žena bolesna. Bila sam u bolnici, nisam dobro i da nije ove hrane za mene bi bilo jako teško", rekla je Leposava.

Po hranu sa dedom dolazi i mala Anđela, koja hranu uzima za dedu. 

Godinama raste broj gladnih ljudi u zabačenim srpskim sredinama na Kosovu.

Svetlana Stević iz Organizacije "Majka devet Jugovića" kaže da je u pitanju više od dve hiljade i sto ljudi.

"Sada imamo i nekoliko škola kojima pripremamo obrok za našu decu, naročito gde deca duže putuju pešice do škole, za đake pešake. Ali, zahvaljujući svim dobrim ljudim i Kancelariji za KiM, uspevamo da sva iskušenja prevaziđemo i da iz godine u godinu, znači evo već punih 15 godina, funkcionišemo bez dana prekida rada narodne kuhinje", rekla je Stevićeva.

U Eparhiji raško-prizrenskoj pokušavaju da razviju sopstvenu proizvodnju u poljoprivredi i stočarstvu.

Farme bikova, krava, ovaca, koza. Sve one funkcionišu u okviru crkvene organizacije "Majka devet Jugovića". U njoj je trenutno zaposleno 56 ljudi. Mahom su iz sela opštine Novo Brdo.

"Farma je jedino mesto gde može da se nađe posao sada trenutno na našoj teritoriji u opštini Novo Brdo", rekao je Dalibor Đorđević, koji je zadovoljan i skoro osam godina radi. 

Narodne kuhinje imaju svoja odeljenja i u Vrbovcu kod Vitine, Berkovu kod Kline, u severnom delu Kosovske Mitrovice. Podmiruju hranom i đake Bogoslovije u Prizrenu.

"Ključni su nam i dalje brašno, ulje i one namirnice koje sami u toj poljoprivrednoj proizvodnji ne možemo da proizvedemo", kaže Stevićeva.

U upravi narodnih kuhinja očekuju da za par godina mogu da se osamostale. Za sada, donacije su im glavni izvor za normalno funkcionisanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво