Vantelesna oplodnja – planira se pomeranje starosne granice

U Srbiji, oko 400.000 parova u zemlji ima problem sa sterilitetom. Da bi bilo više beba, država pomaže tako što finasira tri pokušaja vantelesne oplodnje. Država planira da poveća starosnu granicu za žene za vantelesnu oplodnju sa 40 na 42 godine.

Od početka godine, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje oko 2.000 parova bilo je u postupku lečenja neplodnosti. Od iduće godine moguće je povećanje starosne granice za žene u postupku vantelesne oplodnje. 

U Valjevu je obeležena četvorogodišnjica rada Centra za vantelesnu oplodnju, gde su rođene 203 bebe. Javnost je upoznala i najmlađe kragujevačke trojke začete vantelesnom oplodnjom, a taj grad će uskoro dobiti i Centar za vantelesnu oplodnju, u petak je počela gradnja.

Vlada je podržala novi zakon u toj oblasti koji sada ide u Skupštinu, a uveliko se privode kraju i radovi na obnavljanju važnog odeljenja u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.

"Do 25. decembra, to je neka poslednja informacija koju imamo, ovo bi trebalo da bude završeno, unosi se nameštaj. Moći će da se radi više i moći će da se rade nove procedure, znači to je pre svega zamrzavanje jajnih ćelija", kaže dr Snežana Rakić, v. d. direktorke GAK Narodni front.

I iz Višegradske dobre vesti. Ove godine urađeno je preko 620 postupaka biomedicinski potpomognutog oplođenja. Imaju i nove kadrove i nove metode.

"Imamo dva aparata za mikrofertilizaciju, dva tajmlabs aparata koji nam omogućavaju uživo praćenje rasta i razvoja embriona, što je važno da bismo izabrali najbolje i vratili u matericu, što se sve reperkutuje na uspešnost", objašnjava prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK u Višegradskoj.

Ipak, iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" apeluju na državu da poveća starosnu granicu za žene kojima je neophodna vantelesna oplodnja, kao i broj pokušaja koje finansira. Ali pre svih i Republički fond za zdravstveno osiguranje da što pre nastavi upućivanje parova u privatne zdravstvene ustanove o trošku države.

"Trenutno se ne upućuju nigde, trenutno je zastoj, decembar je mesec, u januaru, s obzirom da je raspisan novi tender, privatne klinike treba da apliciraju, imamo informaciju, videćemo ko će se prijaviti", kaže predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović.

Iz Republičkog fonda saopštavaju da su preduzeli sve kako bi se i naredne godine nastavilo upućivanje parova i u privatne ustanove. Država bi uskoro mogla da poveća i starosnu granicu za žene u ovom postupku.

"Ići ćemo i na povećanje starosne granice, 42 godine, da vidimo šta je realno, šta je ono što možemo. Svi kažu se kasnije odlučujemo za porodicu", kaže dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Da li iz postupka vantelesnog oplođenja, ili prirodnim putem, važno je da se rađa što više beba. Statistika pokazuje da se u Srbiji najviše beba začne u decembru. A da li je tako bilo i ovog puta, saznaćemo narednog leta ili jeseni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво