Porodice nestalih traže mapu stradanja srpskih žrtava

Predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražili su da se što pre napravi jedinstvena evidencija i mapa stradanja srpskih žrtava.

Predsednik udruženja Dragan Pjevač, rekao je na konferenciji "Ljudska prava porodica nestalih i poginulih" da je ta evidencija potrebna jer u međunarodnoj zajednici nije jednak tretman srpskih žrtava i njihovih porodica u odnosu na druge žrtve.

"U međunarodnoj zajednici je percepcija da su žrtve Hrvati i Bošnjaci, a ne srpske žrtve. Slobodno se može reći da se i za te žrtve kolektivno nameće krivica srpskom narodu. Mi moramo kroz izradu jedinstvene evidencije i mape stradanja srpskih žrtava to dokumentujemo i kažemo da su svi u ratovima bili žrtve", naglasio je predsednik udruženja.

Pjevač je naveo da u Srbiji još uvek nije zakonski rešeno pitanje i status nestalih lica, niti je rešeno pitanje zaštite porodica žrtava iz Hrvatske, naglašavajući da se stiče utisak da se to pitanje namerno ignoriše.

Predsednik udruženja je rekao da su porodice nestalih svesne kako ne mogu da očekuju privođenje pravdi zločinaca, ali da se posledice mogu rešiti donošenjem sistemskog zakona koji regulišu prava porodica nestalih.

Predsednik republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da se još 1.665 Srba vodi kao nestalo u ratu u BiH, navodeći da su Srbi izloženi diskriminaciji u BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih.

Prema njegovim rečima, od ukupno 100.000 poginulih ili nestalih u BiH, oko jednu trećinu čine Srbi, i oni su za stvarne ili navodne ratne zločine osuđeni na preko 1.600 godina zatvorske kazne, dok su za oko 10 puta manje kažnjeni Bošnjaci i Hrvati.

Na današnjem skupu je istaknutio, da ima porodica koje svoje najbliže traže više od 25 godina i da bi status svih žrtava trebalo da bude jednak.

Naglašena je i potreba donošenja sistemskog zakonskog rešenja uz veću saradnju sa vlastima, kako bi se došlo do pravde za žrtve i podice nestalih u ratovima 1990-tih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво