Otvorena prva Kancelarija za dečja auto-sedišta u Srbiji

Prva Kancelarija za dečja auto-sedišta u Srbiji otvorena je u Novom Sadu, da bi se svim roditeljima pružile neophodne informacije o pravilnom korišćenju dečjih auto-sedišta.

U saopštenju Centra za promociju bezbednosti saobraćaja se ističe da će aktivnostima Kancelarije 60 dečjih auto-sedišta, kategorije 0+ (od 0-13 kilograma) biti ustupljeno besplatno, samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji imaju obavezu da sedišta vrate kada ih deca prerastu, kako bi mogla dalje da se koriste.

"Uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta je da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu ili saglasnost o korišćenju vozila", kaže se u saopštenju.

Otvorajući Kancelariju predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić je naglasio da je to prvi korak na pravom mestu i istakao da od rođenja deteta, preko predškolskog i školskog uzrasta, do vremena kada se postaje vozač, moramo prepoznati potrebu da menjamo saobraćajnu kulturu.

Jelušić je istakao da se saobraćajna kultura sigurno neće menjati zakonskim propisima koji vrlo često imaju drakonske kazne, već, kako je rekao, radom strpljivim radom i to od rođenja deteta, do momenta kada se postaje pravi učesnik u saobraćaju.

"Trenutna administracija Novog Sada, kao i gradonačelnik Novog Sada, žele da se bezbednost saobraćaja u Novom Sadu podigne na viši stepen i da se na tome neprekidno radi kako preko nevladinih institucija, kao što je Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, ili preko kompanija, kao što je NIS pomogao ovaj projekat, tako i preko Grada Novog Sada koji će i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti", rekao je Jelušić.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Zoran Alimpić napomenuo je da je važno edukovati roditelje kako bi što više koristili sisteme za zaštitu dece prilikom prevoza u automobilu, jer podaci ukazuju da je za bezbednost najmlađih ugrožena upravo zbog nepoznavanja pravilnog korišćenja dečjih auto-sedišta.

Kancelarija za dečja auto-sedišta je deo projekta "Bezbednost se uči pre prvih koraka - Kancelarija za dečija auto-sedišta"“, koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, i kompanija NIS u okviru programa "Zajednici Zajedno".

Projekat su podržali i Grad Novi Sad i Dom zdravlja "Novi Sad", koji je obezbedio prostorije u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" u ulici Zmaj Ognjena Vuka broj 19, odeljenje pedijatrije.

Istraživanje koje je sproveo Centar za promociju bezbednosti saobraćaja pokazalo je da se više od 90 odsto dečjih auto-sedišta neispravno koristi, a kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima, kao i da sedišta koja se koriste ne odgovaraju uzrastu deteta.

Edukovani savetnici za dečja auto-sedišta će roditeljima biti na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova i subotom od 11 do 13 časova Na internet adresi www.autosedista.org mogu se naći sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta za decu, kao i uslovima za prijavljivanje za besplatno korišćenje tih sedišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво