Vulin: Migranti nemaju pravo da blokiraju granicu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da je grupa migranata koja je juče krenula iz Beograda pešice ka Hrvatskoj, stigla do Šimanovaca, da se broj smanjio, jer su se neki zbog iscrpljenosti vratili u Beograd.

Aleksandar Vulin kaže da je najveći broj njih iz Avganistana i Pakistana i da Evropa neće prihvatati ekonomske migrante.

"Imaju pravo, ako su im dokumenti takvi, da se kreću po našoj zemlji 72 sata, ali nemaju pravo da blokiraju granicu, saobraćaj i nemaju pravo da promene svakodnevni život naših građana", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ministar je dodao da će se, dok su u Srbiji, svi prema njima ponašati po najvišim svetskim standardima, humano, ljudski.

Kako kaže, niko migrantima ne sme da daje lažnu nadu da će time što dođu na granični prelaz problem biti rešen, jer svi dobro znaju da neće, jer nisu otvorili na Horgošu, Kelebiji, Batrovcima.

"Evropa neće prihvatati ekonomske migrante iz Avganistana i Pakuistana", naglasio je ministar i dodao da bi Srbija volela da su sve granice otvorene i da mogu da putuju gde hoće.

Ministar Vulin izjavio je da su u smeštajnim centrima za migrante preduzet sve neophodne mere zbog sve većeg broja migranata koji imaju vaške, navodeći da građani ne treba da brinu. 

"Zamor od stalnih uslova i pomeranja datuma"

Ministar Vulin kaže da među mnogim zemljama članicama EU postoji zamor od proširenja unije, ali da i među građanima Srbije postoji zamor od postavljanja novih uslova i pomeranja datuma.

Vulin je na taj način prokomentarisao izjavu predsednik Evropske komisije Žan Klod Junkera da do 2020. godine neće biti proširenja EU.

"Mi ćemo svoju zemlju menjati i činiti je boljom, a nadamo se toliko boljom da će svi želeti da mi postanemo važan i siguran deo svakog saveza. Mi ćemo svoju Srbiju činiti da ona na prvom mestu bude dobra za građane Srbije", rekao je Vulin.

On je dodao da Srbija sve što radi, radi zbog sebe, da poštuje EU, želi da bude punopravna članica EU.

"Ukoliko EU smatra da nije vreme ili ne prepoznaje naše napore mi joj se zahvaljujemo na tome. Nama je najvažnije da građani Srbije prepoznaju naše napore i da prepoznaju da je ovo bolja zemlja za život", rekao je ministar.

On je ponovio da postoji zamor od proširenja EU među zemljama članicama, ali da postoji zamor od EU i njenih stalnih pomeranja uslova i među Srbima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво