Problem starateljstva je i problem dece

Međusobno prepucavanje bivših supružnika i nadmetanje ko će koga više da diskredituje kao roditelja, najviše šteti deci. Pri odlučivanju o tome s kojim od roditelja će deca nastaviti da žive, institucije su naklonjenije majkama, tvrde očevi koji su to iskusili.

Ni posle šest godina suđenja problem viđanja dece i brige o njima nije definitivno rešen, kaže Zoarn Mitrović. Trenutno ćerka živi s njim, a sin sa majkom. Bivša supruga ih je najpre napustila, da bi posle izvesnog vremena, tvrdi, decu bez njegovog znanja odvela iz vrtića, a njega optužila za nasilje u porodici. 

"Devojčica svakog vikenda, čak i preko nedelje ide kod mame, a ja sam za zadnjih osam meseci mog sina video dva puta. U toku je tužba da se promeni odluka o starateljstvu. Da su na vreme svi kojima je to posao gledali interes dece, niti bi postupak trajao šest godina niti bi sitacija bila takva kakva je sada", navodi Mitrović. 

Pri odlučivanju o tome s kojim od roditelja će deca nastaviti da žive, institucije su naklonjenije majkama, tvrde očevi koji su to iskusili.

"Zašto dete od dve godine ne bi moglo da ide kod oca, ako je on godinu ili dve bio dobar otac, šta se to promenilo da sada dete ne može da bude kod njega, preko vikenda ili državnih praznika, ili raspusta", kaže Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja.

"Maloletno dete češće se poverava majci na samostalno vršenje roditeljskog prava. Da li su očevi tu oštećeni, to je jako veliko pitanje", kaže Radmila Vujić-Bojović iz Centra za socijalni rad "Beograd".

Centri za socijalni rad ne odlučuju o tome kome će dete pripasti. Oni po nalogu suda izlaze na teren, razgovaraju sa svim članovima porodice, uključujući i stariju decu, i procenjuju šta je najbolje za dete.

"To što će dete biti povereno jednom od roditelja ne znači da je drugi lišen roditeljskog prava. Naprotiv, mi insistiramo na tome da jedan roditelj bude aktivan učesnik u životu deteta, ali dete prvo mora negde da živi, a mi gledamo da stabilnost dosadašnjeg staranja o detetu bude jedan od kriterijuma", kaže Radmila Vujić-Bojović.

Međusobno prepucavanje bivših supružnika i nadmetanje ko će koga više da diskredituje kao roditelja, najviše šteti deci.

"Ovakve roditeljske poruke bitno utiču na formiranje predstava deteta o sebi, o drugima, o braku i kasnije u životu mogu da imaju slične probleme. To može da ima i poruku – roditelji se svađaju zbog mene, ja nisam u redu, ja sam kriv", kaže Dragutin Nikolić, psihoterapeut.

Uz smrt bliske osobe i gubitak posla, razvod braka, kažu stručnjaci, najveći je stres za čoveka. Nasuprot bračnim brodolomima u kojima niko ne dobija, mnogi parovi i posle razlaza ostaju u dobrim odnosima i nastavljaju da dele brigu o svom detetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво