Direktor "Trepče": Nacrt zakona nema ni pravne ni ekonomske osnove

Kosovska vlada usvojila je i prosledila Skupštini nacrt zakona o "Trepči" kojim se predviđa potpuna promena vlasništva. Vlada bi po predlogu bila vlasnik 80 odsto kombinata, a ostalih 20 odsto bi bilo dato na upravljanje radnicima. Predstavnici Srba napustili su sednicu Vlade – a potom su na severu Kosova radnici "Trepče" organizovali protest upozorenja. Protest je najavljen i za danas.

Generalni direktor "Trepče" Jovan Dimkić rekao je za RTS da će protest, u organizaciji sindikata i menadžmenta, početi u 10 časova ispred Flotacije u Leposaviću i u selu Rudare.

"Nakon prvih vesti o uvrštavanju predloga zakona po hitnom postupku, došlo je do spontanog okupljanja. Želeli smo da na taj način upozorimo nadležne da smatramo da zakon nema nikakvih osnova i da u zavisan položaj dovodi 'Trepču Sever'", rekao je Dimkić.

Direktor "Trepče" smatra da je odluka predstavnika Srba da napuste sednicu bila očekivana i opravdana, a da je uvidom u tekst nacrta zakona utvrdio da je u pitanju politički dokument, koji nije baziran na ekonomskim pokazateljima i postulatima, da nema pravnu osnovu, i da ne odgovara situaciji na terenu.

Objašnjava da je "Trepča" jedinstveno pravno lice, ali radi kao dve odvojene celine – "Trepča sever" i "Trepča jug".

Na severu je situacija, ističe, stabilna. "Mi smo već od 2005. u kontinuitetu proizvodnje i imamo samoodrživu finansijsku proizvodnju, likvidni smo, redovno izmirujemo obaveze", kaže Dimkić i dodaje da u "Trepči sever" radi oko 3.000 ljudi.

Smatra da su motivi Prištine politički, ali i podseća da "Trepča" poseduje pravo na eksploataciju mineralnih resursa i ima respektabilne tehnološke resurse u svim oblastima kojima se bavi.

"Ulaganja su potrebna, ali ulaganja treba da sačekaju odgovarajući pravni ambijent. Ako se ostvari plan Prištine, odvratiće sve potencijalne investitore jer postoji otvoreni sukob i nadležnosti i vlasništva između Vlade Srbije i vlade u Prištini", objašnjava Dimkić.

Sutra će u Prištini biti održana sednica skupštine na kojoj će se odlučivati o predlogu kosovske vlade o novom zakonu o "Trepči".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво