Američka vlada više ne kontroliše internet

Subota, 1. oktobar, mogao bi biti istorijski dan za internet, odnosno dan nezavisnosti, pošto od tada SAD nemaju nikakvu kontrolu nad internetom. Danko Jevtović, direktor Registra nacionalnih internet domena Srbije, za RTS kaže da je istekao ugovor koji je američka vlada imala sa korporacijom ICANN i da je stupio na snagu proces koji je omogućio da kontrola nad sistemom pređe iz ruke američke vlade u ruke globalne zajednice.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Danko Jevtović je rekao da je američka vlada do sada imala "makaze" kojima je mogla da promeni adresni sistem interneta kako želi i da odredi koliki će pristup koja država imati, ali dodaje da toga više nema.

"Ova promena u kontroli je rezultat pritisaka da ceo internet sistem prestane da bude kontrolisan. Ovaj proces je upravo kruna toga, što omogućava da se ne raspadne. Dobri ljudi su se organizovali i kroz zajednicu internet korisnika i preko ICANN napravili model. Urađeno je mnogo posla koji omogućava nezavisnost globalne mreže od Amerike, rezultat je da je za obične korisnike internet isti", objašnjava Jevtović.

Dodaje da se posle ovoga održava važan skup u Beogradu.

"Asocijacija registara ima skup, mi ćemo slaviti jer je ovo kruna velikog posla, a za dalje ćemo razgovarati koje su posledice i šta sve treba da radimo", kaže Jevtović.

Jevtović ističe da broj novih korisnika u Srbiji gotovo da ne raste nekoliko godina.

"Usporavanje je prirodna pojava i svuda vidi se taj trend. U Srbiji je penetracija na nivou koji odgovara našem razvoju, količini sadržaja, ne samo zanimljivosti već i poslovnog sadržaja, portala, nivoa pismenosti populacije na internetu, nedovoljne upotrebi našeg jezika i pisma", smatra Jevtović.

Ističe da će sporijim tempom broj korisnika rasti, pošto će internet omogućiti da građani obavljaju praktične stvari brže i lakše.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво