Rešenje za dotrajalu zgradu klinike u Tiršovoj – nova dečja bolnica

I kada nije gužva, kao što se činilo da nije u četvrtak uveče, kada je ekipa RTS-a obišla Dečju kliniku u Tiršovoj, zbog čega su nas ljubazno pozvali da dolazimo svakog parnog datuma u mesecu kada dežuraju, hitno je hirurški zbrinuto dvesta mališana, a na pedijatriji pregledano - još sto pedesetoro dece.

Roditelji pacijenta su zadovoljni prijemom i radom lekara. Ističu da su velike gužve ali da su doktori dobri.

"Sazidana je za sto dvadeset pacijenata, tada je bila fenomenalna za toliki broj dece, mi sada imamo 400 kreveta, dvesta pacijenata u nekim dežurstvima , čak i dvesta pedeset prođe kroz ovu zgradu", navodi dr Ivan Rakić, dečji hirurg sa odeljenja plastične hirurgije.

U brojkama Dečja klinika izgleda i ovako. Godišnje se ovde obavi 150. 000 specijalističkih pregleda i 7000 operacija, od kojih je dve stotine kardiohirurških. U četiri jedinice intenzivne nege svakodnevno se bore za živote najmanje deset najtežih pacijenata.

"Ovo je stvarno rad u vanljudskim uslovima, govorim o prostornoj organizovanosti naše klinike, pogotovo jedinice intezivnog lečenja koje zahteva potpunu drugačiju strukturu. I u tim uslovima, mi se trduimo i dajemo najbolje od sebe", objašnjava dr Nevena Jovičić, pedijatar sa odeljenja pulmologije i alergologije.

Deca i pratioci godišnje u ovoj ustanovi provedu ukupno 15 000 noći. Zbog toga što Tiršova može da zatreba svakoj porodici i svakom detetu, važno je da u njoj sve uvek bude spremno - kadar, oprema, prostor. U postojećim uslovima, tvrde da daju sve od sebe. Ali je njihova vizija sada nova dečja bolnica.Direktor univerzitetske dečje klinike u

Nova dečja klinika u Beogradu - šta je u planu?

Direktor univerzitetske dečje klinike u Beogradu profesor dr Zoran Radojičić, gostujući u Dnevniku RTS-a istakao je da je javnost obradovala vest o izgradnji nove klinike.

"Poslednjih godinu dana Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Uprava Klinike u Tiršovoj ulažu napore da se investicija u novu zgradu bolnice isplanira odgovorno i da nova zgrada zadovolji sve potrebe za visokospecijalizovanim lečenjem najteže bolesne dece iz cele Srbije i regiona", istakao je Radojičić.

Direktor univerzitetske dečje klinike u Beogradu navodi da će nova zgrada bolnice u Tiršovoj doneti više prostora za intenzivnu negu, kao i najsavremenije operacione sale.

"Nova dečja klinika bi trebalo da ima deset hiljada kvadrata u kojoj će biti zastupnjeni savremeni aspekti lečenja i savremena tehnologija. Akcenat je na uslove rada u novoj ambulanti, operacionoj sali koja zahteva visoku tehnologiju, odeljenja intezivne nege i kardiohirurgije", navodi Radojičić. 

Direktor univerzitetske dečje klinike u Beogradu ističe da projekat izgradnje nove dečije bolnice podrazumeva nekoliko faza.

"Prva faza podrazumeva rešavanje bezbednosnih pitanja kao što su fasada, skela. Osnovni cilj je da se u periodu izgradnje zaštite pacijenti i radnici. Druga faza koja je izuzetno važna podrazumeva dobro planiranje i projekat nove zgrade", objašnjava Radojičić.

Pre osamdeset godina je izgrađena prva zgrada i u temelje je uzidana povelja koja nas obavezuje da mislimo o zdravlju dece, obrazovanju lekara koji se bave lečenjem dece, nauci. Posle osamdeset godina nas ta povelja podseća da i mi treba da uradimo nešto na tu temu, zaključuje direktor univerzitetske dečje klinike u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво