Međunarodni dan nestalih

Ni dve decenije od završetka sukoba na prostoru bivše Jugoslavije nije poznata sudbina 10.653 osobe, podsećaju njihove porodice na Međunarodni dan nestalih lica. Među nestalima je 4.000 Srba. Nije završena ni identifikacija 3.000 tela u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

U Beogradu je obeležavanje Dana nestalih počelo konferencijom za novinare u Medija centru, na kojoj su govorili predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, predsednica Regionalne koordinacije porodica nestalih Olgica Božanić i drugi članovi Udruženja.

Sudbina 4.086 Srba nestalih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i dalje je nepoznata, a regionalna saradnja u rešavanju problema nestalih daje sve slabije rezultate, ocenio je Odalović.

Odalović je rekao da je rešavanje sudbine nestalih izuzetno važno za ukupnu normalizaciju stanja u regionu.

"Ne želimo da žrtve drugih budu u drugom planu, ali nećemo dozvoliti da srpske žrtve budu na poslednjem mestu. Sa Hrvatskom u poslednje vreme postoji nizak nivo komunikacije i dogovora o zajedničkim aktivnostima, BiH ima svoje specifičnosti, a na Kosovu je posebna priča jer tu međunarodna zajednica nema aktivnosti koje mi očekujemo", kazao je Odalović.

"Krenuo je autom do apoteke, otet je i on auto. Drži nas samo nada", kaže Olivera Vitošević majka kidnapovanog Srđana.

Majka nestalog Slobodana Desanka Pejčinović ističe da su nezadovoljni tokom istrage.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u regionu se i dalje traže 10.653 nestale osobe od kojih više od 4.000 Srba, izjavio je predsednik Koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač.

Kako je Pjevač rekao na konferenciji za novinare, ove godine se Međunarodni dan nestalih obeležava u tišini kako bi se ukazalo da je "pala tišina na pronalaženje njihovih najbližih".

Ukazao je da su ove godine na Kosovu i Metohiji ekshumirane i identifikovane 34 osobe od kojih samo četiri osobe srpske nacionalnosti, dok u Hrvatskoj nije bilo ekshumacija i identifikacija ove godine.  

Nakon konferencije, članovi porodica nestalih krenuli su u šetnju do Spomenika koordinacije u Tašmajdanskom parku gde su položili vence i cveće, a na čelu kolone nose teransparent na kome piše: "Gde su nestali?"

Povodom Međunarodnog dana nestalih, direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić rekao je da očekuje da u narednom periodu Beograd i Priština načine odlučniji pomak ka srpsko-albanskom pomirenju tako što će, bez izuzetka, utvrditi sudbinu svih osoba koje se i dalje vode kao nestale. 

Marko Đurić je u pisanoj izjavi ukazao da je od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji proteklo više od jedne i po decenije, ali da stotine porodica iz naše južne pokrajine i dalje očekuje da istina o sudbini njihovih najmilijih bude rasvetljena.

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je da i srpska i albanska strana moraju da rade na rešavanju problema nestalih.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je da se reši slučaj nestale novinarske ekipe Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perinića. NUNS je saopštio da treba da se utvrde i okolnosti pod kojima je ta novinarska ekipa nestala.

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piter Maurer rekao je, povodom Međunarodnog dana nestalih, da je ovo tragedija koja pogađa milione, ali se o njoj malo piše te da je takva ravnodušnost uznemirujuća.

"Vlasti moraju da pokrenu političku volju neophodnu za pružanje odgovora porodicama. Potrebno je da se preduzmu koraci kako bi se sprečili nestanci i da se prikupe sve raspoložive informacije kad dođe do nestanaka ljudi, jer, u nekom trenutku, ove informacije mogu da pomognu i daju odgovore porodicama i drugim bliskim osobama", ističe Maurer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво