Obuka nastavnika za borbu protiv trgovine decom

Cilj projekta "Prevencija trgovine decom i mladima u obrazovanju" je da se prosvetni radnici obuče da prepoznaju decu žrtve trgovine ljudima i o tome obaveste nadležne institucije kako bi im pomogli. Pouzdanih podataka o broju dece žrtava trgovine ljudima nema, ali se zna da su ona laka meta. Projekat zajedno realizuju Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete i humanitarna organizacija UNITAS, a u planu je da do kraja godine budu obučeni prosvetni radnici iz 300 škola u Srbiji.

Ako dete popusti u učenju i često izostaje iz škole a roditelji se ne pojavljuju da pravdaju izostanke, ako dete počne neprimereno da se oblači i nosi skupe stvari ili se pak povlači u sebe - neki su od pokazatelja da se s njim nešto dešava. Iskusan nastavnik, takve simptome tumači kao ozbiljan signal za uzbunu. Važno je kažu stručnjaci, da se brzo reaguje kako bi se detetu u nevolji pomoglo.

"I onda krećete dalje u akciju da vidite da li je reč o trgovini, ili je reč o porodičnom nasilju ili o bilo kom nekom obliku nekog negativnog dešavanja u životu deteta", objašnjava Biljana Lajović, specijalista školske psihologije i jedan od autora projekta.

"Naš je cilj da dopremo do dece, da im ukažemo na potencijalne opasnosti i da na neki način shvate da moraju da se čuvaju", navodi Branko Kovačević iz UNITAS humanitarne organizacije.

Deca žrtve trgovine ljudima primorana su na prosjačenje i prinudni radi ali ih i seksualno eksploatišu i primoravaju na krivična dela, jer kao mlađi maloletnici, ne mogu krivično da odgovaraju.

"Država jeste oformila mehanizam, procedure, unapredili smo normativni okvir, međutim sve to treba staviti u funkciju. O ovoj pojavi mora se pričati, mora se razgovarati", objašnjava Sanja Kljajić, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Od početka godine prijavljeno je 29 mogućih žrtava trgovine ljudima, a među migrantima 27. Deca koja putuju bez pratnje odraslih, najčešće su žrtve.

"Ovo nisu male brojke, ovo su brojevi koji su došli do sistema i prošli kroz sistem. A koliki je broj onih koji nisu prijavljeni odnosno koliki je broj onih koji uopšte ne razumeju da su predmet trgovine ljudima ili da imaju mogućnost da kažu ne. Ne može se problem o trgovini ljudima koji je povezan i sa brojnim drugim problemima rešavati samo u jednom ministarstvu", naglašava Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tokom prošle godine, evidentirano je 40 osoba koje su bile žrtve trgovine ljudima. Taj broj, upozorava resorni ministar, mogao bi da bude premašen ove godine. Najviše njih je seksualno eksploatisano, ali su korišćeni i za prinudan rad, za krivična dela a zabeležen je i jedan slučaj nezakonitog usvojenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво