Edukacija ključna u borbi protiv nasilja nad ženama

U borbi protiv nasilja nad ženama neophodno je da se udruže svi, a jedan od važnih elemenata u toj borbi je edukacija, poručeno na javnom času "Žene-život bez nasilja".

Narodna poslanica Nataša Jovanović rekla je da je nasilje nad ženama ozbiljna tema ocenivši da je u borbi protiv tog velikog zla neophodno zajedništvo.

Ona je apelovala na institucije i građane da se ujedine u toj borbi dodajući da akcenat treba staviti na prevenciju i edukaciju.

"Akcenat treba staviti na porodicu koja je zaboravljena u brzini današnjeg života", rekla je Jovanovićeva, dodajući da ne treba ćutati o tom nasilju već da ono mora da se prepozna i da se reaguje.

Poslanica je istakla i da su često naslovi u novinama o nasilju nad ženama bombastični i da se takvi slučajevi prenose samo kao vesti, a da bi akcenat trebalo da se stavi na osudu onoga koji je zlostavljao.

Načelnica u Odeljenju za rodnu ravnopravnost zaštitnika građana Borjanka Peruničić rekla je da je u proteklih 10 godina ombudsman značajnu pažnju posvetio nasilju nad ženama, ali da svakodnevni brojni naslovi o nasilju nad ženama i ubistva pokazuju da mnogo toga treba da se uradi da bi se takvi slučajevi smanjili.

Smanjenju nasilja trebalo bi da doprinese, pre svega, dosledna primena zakona, ali i donošenje izmena i dopuna zakonskih rešenja, navela je Peruničićeva.

"Svi zajedno trebalo bi da radimo na ovom problemu", zaključila je Peruničieva.

Nataša Jovanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je da je kod nas visoka tolerancija na nasilje, da je nasilje široko rasprostranjeno i da ne ume da se definiše šta je nasilje.

"Nasilje je svesno izabrano ponašanje i uzrok nasilja je zloupotreba moći", rekla je ona, dodajući da je od početka godine 18 žena ubijeno od ruku svojih trenutnih ili bivših partnera.

Navodeći da je nasilje nedopustvo ponašanje, Jovanovićeva se složila da zakoni nisu loši, da ih treba unaprediti, ali i da ako bi se primenjivali nasilja bi bilo manje. Ona je navela i da je suština nasilja u zloupotrebi moći, a da je patrijarhalna sredina za nju plodno tlo.

"U tom kontekstu nasilje nije ništa drugo nego želja da se žena kontroliše", rekla je Jovanovićeva, dodajući da institucije to često gledaju kao da se radi o sukobu, kao i da sukob nije isto što i nasilje.

Urednica u novinskoj agenciji Tanjug Ivana Petronijević rekla je da način na koji mediji izveštavaju doprinosi kreiranju javnog mnjenja i da novinari o nasilju u porodici moraju da izveštavaju poštujući standarde, tako da štite dostojanstvo žrtve, ali i doprinose podizanju svesti o tome da je porodično nasilje apsolutno neprihvatljivo.

Ona je istakla da novinari moraju da izveštavaju o porodičnom nasilju kao o problemu i anomaliji sa kojim se suočava celo društvo, a da ne pišu senzacionalističke tekstove kakve je društvo u Srbiji, kako je navela, imalo priliku da čita prethodnih nekoliko meseci.

Prema njenim rečima, Tanjug ne broji žrtve, već se u saradnji sa državnim institucijama i neveladinim organizacijama godinama bavi suštinom problema nasilja u porodici.

Petronijevićeva je naglasila da su teme kojima se Tanjug bavi, između ostalog, ekonomska nezavisnost i osnaživanje žena, kao i ohrabrivanje žena da prijave nasilje.

Javni čas u Mladenovcu organizovao je Centar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti "Oko", a tom prilikom je održano i takmičenje u besedništvu gde je nagradu odnela Nada Dedić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво