Privatnost na internetu u mreži poslodavca

Da li je dovoljno da na svoj Tviter ili Fejsbuk profil napišete da su stavovi koje iznosite lični i nemaju veze za firmom ili institucijom za koju radite? Šta se dešava ukoliko vaši privatni stavovi nisu u skladu sa politikom vašeg poslodavca. Ima li pravo da vas kazni zbog mišljenja - postoje argumenti i za i protiv.

Ispod portreta trogodišnjeg princa, antimonarhistički komentar na privatnom Fejsbuk profilu Britanke Angele Gibons. "Privilegovan, bogat i živi od državnog novca". Možda bi javnosti i promaklo, da i ova Britanka ne prima platu od državnog novca.

Direktorka je u "Britiš konsilu". Instituciji koja širom sveta promoviše britansku kulturu. Dakle, i monarhiju i trogodišnjeg princa.

Iako se branila čvrstim republikanskim uverenjima, protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

U javnosti je opet pokrenutp pitanje. Da li je dovoljno napisati da su stavovi na društvenim mrežama vaši lični? Posebno kada su suprotni stavovima vašeg poslodavca.

Ako pojedinac misli sve suprotno od svoje institucije šta on radi u toj instituciji, kaže Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i tviteraš. To je njegov stav - iz iskustva dok je bio savetnika predsednika Srbije.

"Brzo sam shvatio da to što imam svoje privatno mišljenje se uvek doživljava kao mišljenje institucije i onda sam se naravno rukovodio time i prestao sam skoro u potpunosti da iznosim svoje privatno mišljenje", kaže Krstić.

U kompaniji Vip Mobajl zaspoleni su na društvenim mrežama i u radno i u slobodno vreme - bez ograničenja. Postoji samo jedno pravilo.

"Poverljive podatke ne treba deliti bilo gde, pa ni na društvenim mrežama. Zaposleni znaju šta treba, šta ne treba da koriste, i uvek je tu neko iz kompanije ko će da ih usmeri ako imaju neku nedoumicu", kaže Jovana Milićević iz Vip Mobajla.

Stručnjaci veruju da dolazi vreme kada će sve nedoumice u vezi sa društvenim mrežama biti rešavane ugovorom između poslodavca i kompanije.

Pravo na privatno mišljenje, tj slobodu izražavanja garantuje Ustav. Niko, pa ni poslodavac ne može to da vam uskrati. Osim ako sud ne utvrdi da ste u 140 karaktera prekršili zakon.

"Ako bi ti slučajevi došli do suda bilo bi jako teško razgraničiti da li su ti otkazi bili zakoniti. Poslodavac može da koristi razne mehanizme u kojima bi to mogao da podvede pod povredu radne discipline, kaže Nevena Krivokapić iz "Šer fondacije".

U tome ni Srbija ne zaostaje. "Šer fondacija" beleži 300 slučajeva povrede prava na internetu u poslednje dve godine. Od toga je šestoro ljudi dobilo otkaz zbog svog ličnog stava na privatnom profilu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво