Privatnost na internetu u mreži poslodavca

Da li je dovoljno da na svoj Tviter ili Fejsbuk profil napišete da su stavovi koje iznosite lični i nemaju veze za firmom ili institucijom za koju radite? Šta se dešava ukoliko vaši privatni stavovi nisu u skladu sa politikom vašeg poslodavca. Ima li pravo da vas kazni zbog mišljenja - postoje argumenti i za i protiv.

Ispod portreta trogodišnjeg princa, antimonarhistički komentar na privatnom Fejsbuk profilu Britanke Angele Gibons. "Privilegovan, bogat i živi od državnog novca". Možda bi javnosti i promaklo, da i ova Britanka ne prima platu od državnog novca.

Direktorka je u "Britiš konsilu". Instituciji koja širom sveta promoviše britansku kulturu. Dakle, i monarhiju i trogodišnjeg princa.

Iako se branila čvrstim republikanskim uverenjima, protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

U javnosti je opet pokrenutp pitanje. Da li je dovoljno napisati da su stavovi na društvenim mrežama vaši lični? Posebno kada su suprotni stavovima vašeg poslodavca.

Ako pojedinac misli sve suprotno od svoje institucije šta on radi u toj instituciji, kaže Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i tviteraš. To je njegov stav - iz iskustva dok je bio savetnika predsednika Srbije.

"Brzo sam shvatio da to što imam svoje privatno mišljenje se uvek doživljava kao mišljenje institucije i onda sam se naravno rukovodio time i prestao sam skoro u potpunosti da iznosim svoje privatno mišljenje", kaže Krstić.

U kompaniji Vip Mobajl zaspoleni su na društvenim mrežama i u radno i u slobodno vreme - bez ograničenja. Postoji samo jedno pravilo.

"Poverljive podatke ne treba deliti bilo gde, pa ni na društvenim mrežama. Zaposleni znaju šta treba, šta ne treba da koriste, i uvek je tu neko iz kompanije ko će da ih usmeri ako imaju neku nedoumicu", kaže Jovana Milićević iz Vip Mobajla.

Stručnjaci veruju da dolazi vreme kada će sve nedoumice u vezi sa društvenim mrežama biti rešavane ugovorom između poslodavca i kompanije.

Pravo na privatno mišljenje, tj slobodu izražavanja garantuje Ustav. Niko, pa ni poslodavac ne može to da vam uskrati. Osim ako sud ne utvrdi da ste u 140 karaktera prekršili zakon.

"Ako bi ti slučajevi došli do suda bilo bi jako teško razgraničiti da li su ti otkazi bili zakoniti. Poslodavac može da koristi razne mehanizme u kojima bi to mogao da podvede pod povredu radne discipline, kaže Nevena Krivokapić iz "Šer fondacije".

U tome ni Srbija ne zaostaje. "Šer fondacija" beleži 300 slučajeva povrede prava na internetu u poslednje dve godine. Od toga je šestoro ljudi dobilo otkaz zbog svog ličnog stava na privatnom profilu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 30. jul 2016, 03:17) - anonymous [neregistrovani]

"Привилегован, богат и живи од државног новца".

Да рашчланимо, једно по једно: шта је ту нетачно? Жена чак уопште није изнела мишљење. Изнела је чињенице.

Е, сад, што је неком мало незгодно кад чује истину... Је л' онда крив онај ко је изрекао?

(subota, 30. jul 2016, 01:47) - anonymous [neregistrovani]

Zasto..

....kazete da je problem u tome sto i ona zivi od drzavnih para? Nije mi jasna to zapazanje, s obzirom da dobro znate da za te pare ona obavlja posao, prebacujete naglasak s posla na "drzavni novac". Ili cete teci da trogodisnji princ obavlja neki posao u toj drzavi? Treba li da se nadovezem sa spiskom od zilion benificija koje su mu, ne po obrazovanju buducem, iki buducim zaslugama, vec rodenjem predodredene. U Engleskoj oni lako od zrtve naprave razbojnika, koji je vas motiv za isto?