Okrugli sto o medijskim zakonima

Postojeći medijski zakoni su dobri, ali je potrebno njihovo usklađivanje sa standardima Evropske unije - zaključak je trećeg u nizu okruglih stolova o medijskoj regulativi. Organizotor skupa pod nazivom "Mediji u Srbiji - više ili manje regulative" bio je Centar za demokratiju.

Uvodničari okruglog stola o medijskoj regulativi, Dragan Janjić i Nadežda Gaće saglasili su se da medijska sfera opstaje suviše dugo u situaciji u kojoj postoji kolizija zakona koji je uređuju, pa je potrebna njihova izmena.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće uvodnu reč iskoristila je i da optuži RTS da je uništio svoj drugi kanal time što prenosi skupštinska zasedanja i suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom.

Podsećamo, RTS je predlagao da se oformi parlamentarni kanal pre podele nacionalnik frekvencija.

Direktor produkcije Televizije Aleksandar Avramović podsetio je i da je odluku o prenosima zasedanja Skupština donela jednoglasno, a da se suđenje lideru radikala prenosi jer je to potpisima od RTS-a tražilo milion i trista hiljada građana.

Na okruglom stolu bilo je reči i o tome da li javni servis ispunjava svoju svrhu, kao i da li je potreban posebni zakon o javnim servisima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković smatra da nije potreban poseban zakon o javnom servisu i da se u zakonu o medijima "može naći mesta i za RTS".

Neki od učesnika konstatovali su da je proces privatizacije medija odavno trebalo da bude završen i da je razlog što to nije učinjeno iključivo politički.

"Država je nedavno imenovala novi Upravni odbor lista "Politika". Očekivao sam da ti ljudi, koji su se borili za demokratiju u ovoj državi, kažu "ne", ne želimo da učestvujemo. Jer, oni tako daju legitimitet nezakonitom delovanju države u toj oblasti", rekao je član Radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski.

Ponovo je istaknuta potreba da zakoni budu doneti posle konsultacija sa svim zainteresovanima, i u skladu sa nastupajućim procesom digitalizacije.

Na okruglom stolu učestvovali su, osim predstavnika ministarstva kulture i medijskih stručnjaka, i profesori univerziteta i narodni poslanici.

Zaključak ovog sličan je zaključcima prethodnih razgovora - medijski zakoni bili su dobri za trenutak u kojem su doneti, ali je sada potrebno njihovo usklađivanje sa standardima u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво