Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka

Izvoz softvera iz Srbije premašio je rast izvoza poljoprivrede, zbog čega informacione tehnologije mogu da budu velika šansa za brži ekonomski rast, ocenjeno je na okruglom stolu "IT kadrovi-potencijal ili prepreka za razvoj".

Procene su da će za pet godina u Evropskoj uniji nedostajati 900.000 IT stručnjaka među kojima nisu samo programeri, a u Srbije više od 15.000 stričnjaka tog kadra, rekao je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić.

Na skupu koji je organizovala eKapija istakao je da digitalizacija okruženja zahteva više od 90 odsto poslova, među kojima je poznavanje digitalnih veština i korišćnjenja računara, i da to ministarstvo ulaže sredstva za razvoj digitalnog preduzetništva.

Dodao je da Srbija izvozi oko 700 miliona softvera, a u tu cifru ulaze i infromatičke usluge koje naše IT kompanije pružaju širom sveta.

"U ovoj godini Ministarstvo je odvojilo novac za razvoj projekata koji će omogućiti dokvalifikaciju nezaposlenih žena u oblasti IT sektora jer su one manje zastupljenije u odnosu na muškarce u toj industriji", rekao je Savić.

Glavna i odgovorna urednica eKapije Tatjana Ostojić je istakla da se na fakultetima tehničkih nauka u Srbiji godišnje školuje oko 1.000 studenata, što je nedovoljno za potrebe IT sektora.

"Iako je u Srbiji vidljiv razvoja IT sektora, što pokazuje i broj kompanija koje dolaze, u budućnosti se predviđa nedostatak potrebnog kadra za tu oblast", rekla je Ostojić.

U Vladi odgovornost prebacuju na fakultete - kažu oni po smerovima raspoređuju broj studenata koji studiraju o trošku države. 

"Primer anomalija je ETF u Beogradu gde mi kao država raspisujemo kvote po ustanovi i onda određenu kvotu dobiju budžetska mesta, dobije ustanova i sva ta budžetka meseta prebace na ono što nije IT", kaže pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvakov.

Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković je naglasila da algoritamski način razmišljanja mora da počne da se razvija ranije i da su današnja deca digitalno spremna, ali ne i digilno kompetetna zbog čega se mora raditi na poboljšanju školskog sistema u informatičkoj oblasti.

"Istraživanje koje je prošle jeseni rađeno među učenicima osmih razreda pokazalo je da je 60 odsto njih nije tačno odgovorilo na pitanja iz predmeta informatika i računarstvo, da 50 odsto njih nikada nije upotrebilo računar za učenje a da za kompjuterom provode pet sati radnim danima, a sedam sati vikednom", rekla je Markovićeva.

Dodala je da je novi program obrazovnog sistema bio na dnevnom redu Nacionalnog prosvetnog saveta 7. juna i da su se nastavnici protivili savremenom programu, ali da će on biti prva tačka na sednici 27. juna.

Direktor ICT klastera Vojvodina Milan Šolaja je rekao da prosečna plata zaposlenog u IT industriji iznosi oko 1.200 evra i da ima potencijala da se u toj oblasti zaposli od 10.000 do 200.000 ljudi.

Za razliku od ekonomista i pravnika, geografa ili istoričara, IT stručnjaci na posao ni u Srbiji ne čekaju dugo bez obzira na to da li imaju fakultet.  

"Dobra stvar je što je IT svetla tačka u Srbiji. U 'Majkrosoft' računskom centru u Srbiji radi 170 stričnjaka za tu oblast. Stvarno smo uspešni možemo i 10 puta više, ali treba nam 10 puta više inženjera", kaže Milan Novaković iz Razvojnog centar "Majkrosofta" za Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво