Ratko Dmitrović odgovara NUNS-u

Direktor i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović je Nezavisno udruženje novinara Srbije nazvao "parapolitičkim udruženjem".

Dmitrović je odgovorio na saopštenje NUNS-a, koji je od Ministarstva kulture i informisanja zatražio da osudi Dmitrovićevu izjavu u kojoj je glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti članove NUNS-a proglasio "simpatizerima ustaške Hrvatske".

"Mnogi od vas su kroatofili, to ste danas, to ste bili devedesetih i nemojte toga da se stidite", poručio je Dmitrović.

"Vaš problem, nunsovci, s mojom malenkošću, trajaće dok je vas i mene. Ja sam svedok (dobrog pamćenja) vašeg beščašća devedesetih godina, vaših rabota protiv sopstvene države i naroda, nepočinstava kakva nisu zabeležena u drugim evropskim zemljama. Lagali ste onda lažete i danas", navodi u pisanoj izjavi Dmitrović.

Navodi i da je NUNS "parapolitička organizacija, a ne strukovno udruženje".

"Vaš jedini posao je da maljem udarate svaki nacionalni, srpski predznak, znak, retoriku", smatra Dimtrović i napominje da NUNS već 20 godina radi ono što je "nekada radila Ideološka komisija CK SK Srbije".

"Razumljivo, NUNS su osnivali neki od članova spomenute komisije. Vi se ježite na svako spominjanje srpstva", ukazao je Dmitrović i dodao da je tom udruženju "svaki Srbin kriv samo ako spomene prošlost, sopstvene žrtve, uzroke".

"Ako ukaže na ponašanje drugih prema Srbima. Ne daj bože ponašanje Hrvatske prema Srbima. Tu ste najosetljiviji, na tome ste nastali, to je vaša stajna točka. Bez toga ne postojite", ocenio je Dmitrović.

Ocenivši da je kad neko "dirne u Hrvatsku" to kao da ih neko "bode u sred oka", Dmitrović je rekao da ogroman broj članova doživljava Hrvatsku kao drugu domovinu - "svetlo na zapadu, divnu zemlju koju su Milošević i tamošnji Srbi pokušali da spale, da uzoru, uzduž i popreko, i zaseju božurima".

Ističući da su mnogi od njih "kroatofili", Dmitrović je rekao da imaju "pravo na tu vrstu ljubavi", kao što on ima pravo da to kaže.

Smatra da su NUNS osnovali novinari "čije uši početkom devedesetih" više nisu mogle da slušaju formulacije: "ustaška vojska", "profašistička Hrvatska", "Obnova NDH"...

"Prisetite se šta ste tada govorili. U pravu ste", istakao je Dmitrović, "ja sam u ličnom kontinuitetu iz devedesetih i ponosan sam na to".

"Tada sam vama nunsovcima govorio da ste kroatofili, da radite protiv sopstvenog naroda, da svojim delovanjem nanosite štetu i Srbiji i Srbima, da proustaška glasila u Hrvatskoj uzimaju vaše tekstove i priloge kao krunske dokaze da su oni, ustašoidi, u pravu", ocenio je Dmitrović.

Dodao je da su "nunsovci" "nikli na borbi protiv srpskih novinara koji su stvari nazivali pravim imenom".

"Ko još traži dokaze da je današnja Hrvatska neoustaška država, da je to bila devedesetih. Pola Evrope danas o tome piše i raspravlja. Ako ste se pronašli u ovom sklopu, to nije moj problem", poručio je Dmitrović.

"Ukazujete na 'šovinističko divljanje Ratka Dmitrovića'. Pretpostavljam da znate šta znači šovinizam", dodao je Dmitrović i upitao da li je šovinizam ako on kaže da je "Hrvatska neoustaška država"?

Pozvao je NUNS "na startnu liniju" - da se utvrdi da li je to istina ili laž.

"Istina, naravno. Ako je istina, gde je onda šovinizam? Nema ga, ali ima vaše bezgranične ljubavi prema Hrvatskoj, kakva god ona bila, ustaška, antisrpska, komunistička, fašistička...", naglasio je Dmitrović.

Za članove NUNS-a rekao je da ne dozvoljavaju nikome da kaže ružnu, a u njegovom slučaju, tvrdi, istinitu reč o Zagrebu, jer vole Hrvatsku i "da je drugačije ne bi saopštavali" da je on šovinista.

"U želji da budete dodatno uverljivi, navodite slučaj članice Izvršnog odbora NUNS-a Jovane Gligorijević, novinarke Vremena koju Dmitrović, velite, optužuje za kroatofilstvo. Nikoga ja ne optužujem. Ja vas samo opisujem", navodi Dmitrović.

"Radite šta hoćete, za pare ili džaba, meni ste odavno jasni", napisao je Dmitrović i objasnio da ne obraća pažnju na NUNS sve dok ga ne spomene i napadne.

Upitao je zašto u saopštenju nisu objasnili "šta se krije iza formulacije 'kroatofilstvo Jovane Gligorijević'".

"Kažete da sam dotičnu Jovanu (do pre nekoliko meseci nisam ni znao da ista postoji) optužio 'samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu'", primetio je Dmitrović.

"Lažete. To vam je manir. Nisam spomenuo Jovanu zbog 'rada u inostranstvu', već zbog mesta na kome radi, zbog onoga šta radi i onoga ko je za to plaća", navodi odgovorni urednik Večernjih novosti.

"Njen primer ste sami, zbog pomanjkanja inteligencije (bolje da ste ćutali) izvukli na videlo. Meni u prilog", ocenio je Dmitrović, navodeći da "Jovana piše za zagrebački portal Forum, a to glasilo finansira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske".

Podseća da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović za koga kaže da je "prononsirani ustaša, zbog kojeg će uskoro pasti Vlada Hrvatske".

"Zbog njegovog ustaštva i delovanja s profašističkih pozicija", ukazao je Dmitrović i dodao da se do sada oglasilo nekoliko desetina uglednih hrvatskih, evropskih i svetskih intelktualaca, koji traže da se ukloni iz javnosti.

"Forum je postojao i pre Hasanbegovićevog ulaska u Vladu Hrvatske, imao je podršku istog ministarstva", objasnio je Dmitrović, ali dodao da "bode oči" da je Hasanbegović nastavio da finansira ovaj portal.

Prema Dmitrovićevim rečima, "uskratio je, primera radi, pomoć nekolicini glasila među kojima i časopisu za kulturu, Zarez i zaustavio ovo renomirano glasilo, ali Forum i dalje finansira".

"Možda mu se sviđaju tekstovi članice vašeg Izvršnog odbora, Jovane Gligorijević. Jedan od njih počinje rečenicom: 'Današnja Srbija je loš horor'", tvrdi Dmitrović i konstatuje da je to "muzika za Hasanbegovićeve uši".

"Ako citiram i sledeću rečenicu J. Gligorijević: "Čudovište se povampirilo u liku Ratka Dmitrovića...", hoćemo li da nastavimo debatu o šovinizmu, povratku govora mržnje iz ranih devedesetih, kako rekoste u saopštenju", upitao je Dmitrović.

"Istu ovu formulaciju upotrebljavali ste i devedesetih. Vi ste još tamo. Jedina razlika je u tome što sada svi vide vašu sramotu i ustaštvo u Hrvatskoj", napisao je Dmitrović.

"Inače, ako mislite da mi je drago što su minule godine potvrdile gotovo sve što sam i o čemu sam pisao - nije. Ni ovo s vama mi ne pričinjava zadovoljstvo, ali što se mora, mora. Taman koliko ste zaslužili", zaključio je Dmitrović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво