Menadžment "Tanjuga": Vlada nas ne finansira

Povodom teksta objavljenog na portalu Koalicije za nadzor javnih finansija pod naslovom "Još 350.000 evra za ugašeni Tanjug", menadžment Tanjuga saopštava da je reč o još jednom u nizu malicioznih i zloćudnih "istraživanja", javnosti uglavnom nepoznatih, nevladinih organizacija, koje se ne libe iznošenja potpunih neistina.

"Jedina i cela istina je da Vlada Srbije ne finansira Tanjug i da od 31. oktobra nema ništa sa nacionalnom agencijom, koja od tada nije dobila ni dinar iz budžeta, niti od korisnika budžetskih sredstava za obavljanje svoje delatnosti", navodi menadžment Tanjuga.

U saopštenju se navodi da je "Koalicija" na svom portalu objavila, "a tobože zainteresovani za zaštitu javnog interesa preneli", da je Tanjug "od 01.11. 2015. godine do 15. 03. 2016. godine od korisnika budžetskih sredstava na ime prihoda primio 41.898.196,3 dinara, i to 'po prestanku rada'".

"Reč je o tekstu sračunatom na to da se javnosti nametne lažno uverenje da Vlada Srbije održava Tanjug. Činjenice govore drugačije", navodi se.

"Naime, na račun Novinske agencije Tanjug je u novembru 2015. godine sa zakašnjenjem uplaćeno 17.458.000,00 dinara na ime finansiranja delatnosti agencije od strane osnivača – Republike Srbije – za oktobar 2015. godine, dakle za period pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu", navodi se u saopštenju.

Ističu da je "jasno da nije reč ni o kakvom prihodu, već o uplati zaostalih subvencija, za oktobar 2015. godine, koje je agenciji, na osnovu Zakona o budžetu i Programa poslovanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug za period 01.01.2015. – 31.10.2015. godine, uplaćivalo resorno ministarstvo".

Sredstva u iznosu od 20.731.758,00 dinara su uplaćena u decembru 2015. godine, u skladu sa Odlukom o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, a ta sredstva je – u skladu sa važećim zakonima – doznačilo resorno ministrarstvo na ime neisplaćenih zarada i drugih primanja, koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada u Tanjug JP do 31.oktobra 2015. godine, kao i drugih dospelih obaveza koje se odnose na poslovanje preduzeća u periodu do 31.oktobra 2015. godine, ističe se u saopštenju.

Preostali iznos, kako navode, od 3.708.438,33 dinara odnosi se na ranije preuzete ugovorne obaveze korisnika budžetskih sredstava prema Tanjugu.

Navodi se da Novinskoj agenciji Tanjug nakon 31.10.2015. godine nisu uplaćivana nikakva budžetska srestava na ime finansiranja delatnosti.

Ističe se da ni dinar poreskih obveznika Srbije nije od 31. oktobra 2015. godine ušao u Tanjug radi finansiranja njegovog rada.

"Država je, da zaključimo, kako je i bilo predviđeno Strategijom i Zakonom o informisanju 'izašla' iz Tanjuga, a to je, valjda i bio glavni zahtev autora tih dokumenata, ali i autora svih kasnijih dopisa i 'dojava' na temu – kad će već jednom biti zatvoren Tanjug", piše u saopštenju.

Kažu da "za to što agencija, koju vlada više ne finansira i ne održava, nije nestala nećemo da se pravdamo".

"Sada smo, što je i bio zahtev, ravnopravni na tržištu sa ostalim novinskim agencijama. Šta više, malo smo manje ravnopravni, jer ovom Tanjugu nisu dostupna budžetska sredstva po osnovu projektnog finansiranja medija, a o novcu iz stranih fondova i donacija – da i ne govorimo. Toliko o novcu i lažima o novcu o kojem govori 'Koalicija'. Tanjug nije, kako to 'ceni' 'Koalicija', 'fantomska' agencija. Za razliku od nevladinih organizacija, ne prihoduje iz budžeta, odnosno na teret građana Srbije", dodaje se u saopštenju.

Kažu da "ne postoji nikakva 'morbidna operacija' kojom se, kako to kaže 'Koalicija', Tanjug održava o trošku građana".

"Besramno je, zaista, šta sve sebi daju za pravo razne koalicije, kakve ocene i kvalifikacije iznose i sa kakvom lakoćom istrajno nastoje da uvuku u blato nešto što jeste brend i ljude koji iza njega stoje", zaključuje menadžment Tanjuga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво