Ruska primabalerina obišla izbeglice u Srbiji

Prihvatne centre za migrante u Preševu i Tabanovcu posetila je ruska balerina Irina Kolesnikova koja želi da ukaže na položaj migranata, a sa koreografom će po motivima izbegličkih iskustava postaviti novu Karmen, baletsku predstavu koja će biti igrana u avgustu u londonskom Koloseumu.

Karmen je bezvremenska priča o nadi, očaju, patnji, želji za boljim životom. Sa tim se suočavaju i izbeglice. Ruska primabalerina je želela da upozna migrante, čuje njihove priče, i da prikaže kako se kroz umetnost može pružiti odgovor na jednu od najvećih kriza u Evropi.

"Kao umetnik, kroz igru mogu da približim ljudima situaciju u kojoj se nalaze migranti, i da privučem pažnju više ljudi, da pomognu izbeglicama", kaže Kolesnikova.

Slične su izbegličke priče. Migranti beže od rata i siromaštva, tražeći sigurnost. Njihov put je dug, neki su ostvarili cilj, a neki su u kampovima. U Prihvatnom centru u Preševu nalazi se 96 izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka.

"Ovde sam već dva meseca i imamo sve što nam treba. Ali ja ne želim da ostanem ovde, nisam to očekivao. Želim da odem", kaže jedan Sirijac.

Milica Kezić iz NVO Atina ističe da rade sa žrtvama trgovine ljudima i slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Izbeglice su inspiracija i drugim umetnicima. Ilustrovane migrantske mape, prekrivači i jastučnice sa porukama ljubavi, igra "Granica je zatvorena" koju su osmislili migranti, a po kojoj se zove izložba Grupe 484 iz Beograda, predstavljena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво