Radna grupa o medijskim zakonima

O najavljenim promenama prvi put govorili su članovi radne grupe. Predstavnici oba javna servisa, u skladu sa ranijom zajedničkom odlukom, nisu prisustvovali skupu. RRA smatra da nema razloga za žurbu.

Okrugli sto organizovalo je Ministarstvo kulture, da bi se čulo mišljenje svih zainteresovanih.

Razgovorima nisu, međutim,  prisustvovali predstavnici oba javna servisa zbog, kako su ranije ukazali, nedovoljno javnog rada nadležnih ministarstava, kao i sastava radne grupe, u kojoj su stručnjaci koji su pisali i prethodne zakone a koji, prema oceni javnih servisa, nisu po evropskim standardima.

Zašto je donošenje novih i promena postojećih medijskih zakona neophodna, učesnicima su obrazlagali ministri kulture, telekomunikacija i trgovine. Više od 70 prisutnih čulo je i zašto je važno da ne postoji koncentracija medijskog vlasništva.

"Za građane bi moglo da znači da kada gledaju ili čitaju neko javno glasilo imaju takođe mogućnost da saznaju ko su vlasnici, u kojoj meri država učestvuje u finansiranju, posredno ili neposredno i druge bitne podatke na osnovu kojih mogu da zaknjuče da li su vlasnici veliki oglašivači ili država uticali na uređivačku politiku," kaže Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija. 

Istaknuti su problemi u privatizaciji lokalnih medija, izuzimanju emisione tehnike iz sistema Javnog servisa, a predstavnici manjina, kojih je na sastanku bilo najviše, upozorili su da se njihova medijska prava ne poštuju u dovoljnoj meri.

Zamerajući što njihovih članova nema u radnoj grupi za izmenu medijskih zakona, stavove su izneli i predstavnici Radiodifuzne agencije.

"RRA se ne protivi promeni zakona. Postoje delovi zakona koje je potrebno popraviti, ali ni u kom slučaju na neki hitan način jer u ovom trenutku zakoni koji regulišu medijsku oblast ne blokiraju nijedan proces u Srbiji. Kada je reč o radiodifuziji ili elektronskim medijima uopšte, da je to tako najbonje svedoči činjenica da su podeljene sve dozvole, da su formirana dva javna servisa i da će do kraja godine biti potpuno očišćen etar Srbije od pirata", kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво