Deseta olimpijada mladih matematičara u Beogradu

Srpska matematička olimpijada za učenike srednjih škola održava se danas i sutra u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Takmičenje je važno i zbog toga što se na njemu određuje šestočlani tim koji će Srbiju predstavljati na međunarodnim takmičenjima.

Na jubilarnoj, desetoj, Srpskoj matematičkoj olimpijadi učestvovaće trideset troje srednjoškolaca iz Srbije. Zadatke će raditi po pravilima međunarodne olimpijade. Favoriti kažu da nisu opterećeni onim što se od njih čekuje.

"Pripremam se sa zadacima sa prethodnih takmičenja, a takmičenje izgleda tako što ćemo svakog dana imati po tri zadatka i to je to", kaže Ivan Pešić, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije.

Ognjen Tošić koji je treći razred Matematičke gimanzije, kaže da je veliki uspeh kvalifikovati se za olimpijadu.

"Nadam se da ću da prođem na Olimpijadu dalje.  Teško je reći da li postoje posebne pripreme, jer za ovakvo takmičenje se priprema ceo život. Od kad smo počeli da radimo matematiku pripremamo se za ovakva takmičenja", kaže Ognjen.

Od kako je u Matematičkoj gimnaziji moguće završiti sedmi i osmi razred osnovne škole, takmiče se i njeni osmaci. Najbolji među njima bio je Teodor fon Burg. Prošlogodišnja pobednica, a sada studentkinja Kembridža, Marijana kaže da, ukoliko želite da pobedite, nema mesta tremi.

"Nisam ni očekivala to prvo mesto, spremala sam se naravno, ali imam osećaj da sam najbolje uradila takmičenje kad sam bila opuštena. I takmičenja su pre svega jedno interesantno iskustvo, da upoznamo ljude iz drugih zemalja, da obiđemeo svet", priča Marijana Vujadinović.

Već nekoliko godina Ministarstvo omladine i sporta stipendira najbolje takmičare. A do sada su pobednici domaćeg takmičenja, doneli pedeset medalja samo sa matematikih međunarodnih olimpijada.

"Ove godina nam dolazi grupa učenika iz Moskve, kao neka reprezentacija grada Moskve, Oni vole da dođu na srpske olompijade, učestvuju van konkurencije. To je njima kao trening da bi oni između sebe videli koga će da odaberu za rusku reprezentaciju za tu olimpijadu", ukazuje direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Ko će nas predstavljati na Balkanijadi i Međunarodnoj olimpijadi u Hong Kongu, znaće se sledećeg četvrtka. Do tada da se podsetimo na naše najbolje matematičare - najpre Teodora fon Burga koji je osvojio šest medalja i ušao u kuću slavnih, Luku Milićevića, Mladena Radojevića i Dušana Đukića koji danas sastavlja zadatke za međunarodna takmičenja.

Organizator takmičenja je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво