Lažni Norvežanin bio na funkciji u četiri javne institucije

Kristijan Stenberg radio je u nekoliko beogradskih javnih preduzeća i u gradskoj upravi. Ali, kako mediji prenose - lažno se predstavljao kao finansijski ekspert iz Norveške. Njegovo pravo ime je Jasmin Buhić. To što je menjao ime nije sporno, kažu u gradskoj upravi, i priznaju da njegova dokumenta nisu proveravali. Nisu ni u gradskim preduzećima. Proveravaju, međutim, malverzacije, za sada – u preduzeću "Ada Ciganlija" gde je radio kao finansijski direktor.

Medijski označen kao "lažni Norvežanin" i "norveški ekspert za finansije", Kristijan Stenberg, radio je u nekoliko beogradskih preduzeća. U poslednje, "Adu Ciganliju", došao je iz Gradske uprave za cene, na mesto finansijskog direktora. 

"Nismo proveravali njegov CV, dobili smo njegov CV, ono što piše, on je pisao neke radove o finansijama, njegova lična karta i diploma su bile na Kristijan Stenberg", kaže pi-ar JKP "Ada Ciganlija" Maja Pavlović.

Da li je njegovo poslovanje oštetilo preduzeće, još se proverava. "Ono što je sigurno, pokrenućemo istragu ako dođemo do takvih saznanja", dodaje Pavlovićeva.

Bio je angažovan i u "Beograd putu". To preduzeće se o eventualnim malverzacijama nije oglašavalo.

U saopštenju "Beograd puta" navodi se da Kristijan Stenberg nije bio u radnom odnosu. Ističu da je imenovan za predsednika Nadzornog odbora preduzeća "Beograd put" 28. 5. 2014. godine, od strane osnivača, Skupštine Grada Beograda. Sa funkcije je razrešen 30. 11. 2015. godine rešenjem Skupštine Grada Beograda, zbog podnošenja ostavke.

Prema medijskim navodima, Kristijan Stenberg se u stvari zove Jasmin Buhić, i nije iz Norveške, već iz Mrkonjić Grada. Pod tim imenom napisao je i naučni rad iz oblasti finansija na Univerzitetu "Singidunum". Radio je i u gradskoj upravi.

U pisanom odgovoru iz Gradske uprave navodi se da je Kristijan Stenberg dostavio validna lična dokumenta u koje oni nisu imali razloga da sumnjaju. Takođe navode da svako ima pravo da promeni svoje lično ime, a da oni kao poslodavci nemaju pravo da ulaze u motive pojedinca koji se odluči za takav potez.

Mediji postavljaju pitanje ko je lažnog eksperta – preporučio. Sami odgovaraju - pomoćnik gradonačelnika Beograda, Borko Milosavljević. On to demantuje.

"Procedure zapošljavanja u gradskoj upravi su u nadležnosti službe načelnika, tako da u gradu Beogradu postoje jasne procedure oko toga koja dokumentacija i šta treba da se podnese prilikom zapošljavanja. Ono čime se ja kao pomoćnik gradonačelnika bavim jeste reforma javnih preduzeća i javna preduzeća i to je moj delokrug rada, moj delokrug rada nije kadrovska politika", kaže Milosavljević.

MUP se o ovom slučaju nije oglašavao – kao ni Kristijan Stenberg.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво