Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima

Scenario pod šifrom "Snovi", izabran na anonimnom konkursu RTS-a za dramsko-igranu televizijsku seriju "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina", napisao je Gordan Mihić. Snimanje serije trebalo bi da počne do kraja godine, a emitovanje u jesen 2017. kada se obeležava jubilej krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Radio-televizija Srbije saopštila je da je pobednik konkursa poznati dramski pisac Gordan Mihić, po čijem scenariju će se snimati prva serija o dinastiji Nemanjić i nastanku prve srpske države.

Mihić kaže da je bilo potrebno proučiti mnogo istorijskih knjiga i svedočanstava, ali i konsultovati savremene istoričare koji su proučavali tu materiju, kako bi se napravila priča koja nije istorija – koja se bazira na istorijskim činjenicama, ali je zapravo priča o izuzetno uzbudljivom vremenu i prvim srpskim vladarima.

"Prva serija o Nemanjićima donosi, meni se čini, ono što je RTS odavno trebalo da ima – priču o stvaranju prve srpske države, o srpskoj istoriji, o srpskim vladarima, jer je materijal takav da je greh što to do sada nije urađeno", kaže Mihić.

Stefan Prvovenčani će u seriji, dodaje, biti čovek "od krvi i mesa".

"Čovek koji se nenadano našao na prestolu, jer je presto pripadao Vukanu, starijem bratu; čovek koji se našao u situaciji da se bori protiv sopstvenog brata, čovek koji je imao tri velike ljubavi u životu, dakle biće i ljubavnih priča. On je čovek koji je nastavio delo svoga oca, a to je stvaranje prve srpske države, koji je proširio njene granice, koji je učinio mnogo u zakonodavstvu, kulturi, na razvoju privrede, puteva", rekao je Mihić.

Ističe da je kontekst sa današnjim vremenom "više nego uzbudljiv".

"Neću reći da se istorija ponavlja, ali polazimo od istih stvari od kojih su polazili naši preci pre 800 godina - pitanje Istoka, pitanje Zapada, kome ćemo se privoliti, ko će nam pomoći, kako ćemo sačuvati zemlju, šta treba da uradimo, kakve odluke da donesemo, da li smo u stanju da odbranimo ono što smo stvorili ili ćemo to ponovo izgubiti, kako se dići iz pepela, kako smo uspeli da sačuvamo religiju, pravoslavlje, kako smo pravili velike crkve, kako smo istovremeno pravili i velike grehe i kako smo konačno uspeli da tu prvu srpsku državu očuvamo skoro 200 godina", objasnio je Mihić.

Scenario je započet pre 20 godina, kada je autor pokušao, kako kaže, sam da napravi priču o Nemanjićima, o sukobu Vukana i Stefana, o Svetom Savi, najmlađem bratu koji ih je mirio, i o Stefanu Nemanji, koji se strašno bojao da se njegova deca ne posvađaju oko prestola.

"Ja sam to napisao pre 20 godina, priča se simbolično zvala 'Rađanje prve srpske države', i kad je raspisan konkurs, rekao sam: 'Pa, možda bi trebalo da pogledam taj svoj rukopis.' Pronašao sam ga, pogledao i video sam da ima nekog osnova na kojem mogu da gradim priču", rekao je Mihić.

Serija će sadržati 12 epizoda, a početak snimanja očekuje se do kraja godine, kaže glavni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić.

"Jubilej ove vrste predstavlja povod za obeležavanje događaja na više nivoa. Počev od zadatka koji stoji pred istoričarima da složene događaje koji su krunisanju prethodili i koji su iz njega proistekli sagledaju u svetlu novih rezultata savremene nauke do prepoznavanja izazova koji nacionalna istorija pruža kao inspiracija umetničkim odgovorima različitih vrsta", naveo je Bradić. 

Početak emitovanja serije planiran je za jesen 2017. godine, kada se obeležava 800 godina od prvog srpskog kraljevskog krunisanja u manastiru Žiča.

Ovo će biti 19. put da Radio-televizija Srbije sarađuje sa Gordanom Mihićem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво