Zanemarljiva krivična dela migranata u Srbiji

Iako je kroz Srbiju tokom prošle i ove godine prošlo više od 700.000 izbeglica broj krivičnih dela koja su počinili na teritoriji Srbije gotovo je zanemarljiv. U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da svaki pojedinačni slučaj koji se desi ne bi smeo da se zloupotrebi i generalizuje.

Ove nedelje Iračanin je u centru Beograda opljačkao radnju, a zatim se sukobio s policajcem koji je pokušao da ga zaustavi. To je kažu nadležni, težak, ali jedan od retkih incidenata. Dodaju da su migranti počinili manje krivičnih dela nego domaći državljani.

"Broj tih dela koja su uglavnom tuče i da kažemo neke takve vrste, bilo je nekoliko pljački, ali su u toliko malom broju da su gotovo zanemaraljive. Radi se o nekoliko dela, ali nećemo dozvoliti da bilo ko može da misli da to što mu je Srbija dozvolila da bude gost, može da zloupotrebi", kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema podacima nemačke policije tokom prošle godine migranti su u toj zemlji počinili više od 180.000 krivičnih dela što je, kažu, za 70.000 više nego u 2014.

Dve trećine krivičnih dela odnosi se na fizičke povrede, pljačke i falsifikovanje putnih isprava.

Najčešća usputna stanica većini migranata i dalje je Preševo. Iako je kroz ovaj gradić prošlo više od 700.000 ljudi, problema nije bilo.

"Kako je vreme odmicalo usavršavali smo proces registracije i zbrinjavanja tako da su oni bili sve zadovoljniji, a onda su čuli jedni od drugih kakava je situcija u Preševu i kada su videli da je ovo sve organizovano nikakvih problema nismo imali", kaže Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice.

Poznavaoci prilika kažu da svako krivično delo koje učine izbeglice ne bi smelo da se zloupotrebljava. Smatraju da je razumno očekivati da među toliko izbeglica ima i onih koji su spremni da učine neko krivično delo.

"Sigurno ne može da se uzme kao neka rasprostranjena pojava i verovatno bi motiv kod tih ljudi bio egzistencijalni minimum koji sebi treba da obezbede. Dešava se da na putu potroše sav novac, da budu opljačkani i to ne između sebe samih već da ih pljačka lokalno stanovništvo. Dešavli su se slučajevi u kojima su policajci uzimali mito", ističe Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Analitičari upozoravaju da bi novi bezbednosni problem mogle da budu izbeglice koje druge zemlje vrate u Srbiju. Novac su potrošili, a ostali su i bez nade da će stići do boljeg života. Prilikom ulaska u zemlju pretresaju se i oduzima im se sve što bi moglo da posluži kao oružje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво