Spasen orao kod Apatina, ptica vraćena u prirodu

U rezervat prirode "Gornje Podunavlje", u Apatinski rit, na slobodu je pušten orao belorepan koji je pre pet dana u vrlo teškom zdravstvenom stanju nađen u okolini ovog zaštićenog područja, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Iznemoglu pticu su pronašli radnici "Vojvodinašuma", preduzeća koje upravlja ovim rezervatom.

Posle brze konsultacije sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, ptica je istog dana prebačena na veterinarski pregled u prihvatilište za divlje životinje zoo-vrta na Paliću.

Tamošnji veterinari su posumnjali na trovanje, pa su poluživu pticu brzo počeli da leče.

Oporavila se i postala vrlo vitalna, pa je odlučeno da se pusti na mesto u čijoj blizini je nađena, jer je, kako ornitolozi tvrde, vrlo moguće da se u Apatinskom ritu ili susednom Kopačkom ritu već gnezdi.

Nikola Stojnić, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da su se odlučili da je puste na mesto gde će vrlo lako moći da nađe dovoljno sveže hrane, jer je na ovom hranilištu ima tokom cele zime.

"To je i cilj hranilišta: da primami ptice koje, usled nedostatka hrane, vreba opasnost zatrovanih leševa, na kojima je u poslednje vreme stradalo puno naših belorepana. Ponudom zdravstveno bezbedne hrane, upravljač rezervata aktivno se brine da što više belorepana preživi period godine kada je hranu u prirodi najteže naći", kaže Stojnić.

U protekle dve godine, oko i u "Gornjem Podunavlju", nađeno je 11 uginulih orlova belorepana, a za većinu je utvrđeno da je uginuće posledica trovanja pesticidima, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво