Obeleženo 100 godina od Mojkovačke bitke

Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od Mojkovačke bitke održana je u beogradskom Sava centru. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tom prilikom izjavio je da će Srbija večno biti zahvalna svima koji su učestvovali u toj bici.

"Srbija će večno biti zahvalna onima koji su odlučili i učestovali u Mojkovačkoj bici. Srbija će to večito da pamti", rekao je Nikolić koji se preko video-linka obratio okupljenima na svečanoj akademiji u centru "Sava" u Beogradu.

Nikolić je prisutnima rekao da im zavidi što su večeras zajedno i obeležavaju "dan kad je srpski narod odlučio da odbrani svoju srpsku vojsku".

Predsednik Nikolić ocenio je da Mojkovačka bitka predstavlja "epopeju srpskog naroda iz Crne Gore".

"Želim da večeras obeležite, proslavite tako da nikom ne pada na pamet da nas na bilo koji način rastavi", poručio je predsednik iz Abu Dabija.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej naveo je da je današnji dan veliki jubilej, "ravan ili sličan kosovskom jubileju".

"Nisu žalili živote svoje i sve su učinili da obave veliki zadatak koji im je zadao tadašnji princ, budući kralj Aleksandar. Ta bitka je velika i slavna", rekao je Irinej.

Naveo je da je bratstvo srpskog i crnogorskog naroda istinsko bratstvo i izrazio nadu da ta dva naroda nikada ništa neće razdvojiti.

"To je naša nada, naša vera. To je ono što i jedan i drugi narod žele", dodao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da nije bilo Mojkovačke bitke, ne bi bilo ni vaskrsa na Kajmakčalanu.

Amfilohije je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, takođe, rekao i da je "ministar prosvete ovih dana objavio rat Bogu, veri i veronauci".

Svečanost je održana uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja kako bi se obnovilo sećanje i zahvalnost herojskim podvizima junaka Mojkovačke bitke, a u organizaciji Odbora za proslavu stogodišnjice Mojkovačke bitke.

"Mojkovačka bitka ne sme biti stvar prošlosti, niti ćemo ikada zaboraviti heroje koji nisu žalili svoje živote za odbranu otadžbine žrtvujući se za spas srpske Vojske i srpske braće", rečeno je na Svečanoj akademiji.

Akademiji u centru "Sava" prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, brojni akademici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Na svečanoj akademiji premijerno su emitovane igrane scene koje su posebno snimane za obeležavanje jubileja, a u upriličen je svečani muzički program.  

Na današnji dan, 1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво