Читај ми!

Patrijarh Irinej: Savest je na strani Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej očekuje da će na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu progovoriti savest mnogih, a savest je, kaže, na strani Srbije.

"Ukoliko to ne bude, onda će to biti tragedija kulture u Evropi i Americi", rekao je patrijarh novinarima u pauzi bilateralnog međuverskog dijaloga Srbije i Indonezije.

Upitan šta je mislio kad je izjavio da ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo, patrijarh je rekao da "ako se nešto otima silom, i ako ne možete to odbraniti milom, šta drugo vam ostaje nego način koji će odbraniti, i to ne samo u ovom slučaju već uopšte".

Na pitanje da li priliči duhovnicima da pozivaju na silu, patrijarh je naveo da "Crkva blagosilja odbrambene ratove".

"Rat je zlo, ali treba da se branimo, naša dužnost je da se branimo. Ne možemo da sednemo i kažemo secite nam glave. Borićemo se protiv toga", rekao je patrijarh i dodao da je to u duhu hrišćanstva i svega verskog.

Odgovarajući na pitanje da li veronauka treba da bude obavezan predmet, patrijarh je dodao da treba da bude obavezna za sve one koji se za nju opredele, dodajući da crkva ne želi da je nameće silom.

"Za one koji se opredele da bude obavezna, a za druge ne znam kakvu će zamenu oni dobiti, da li neku filozofiju, etiku... jer ne želimo da namećemo veronauku silom nikome, ni roditeljima, ni deci", rekao je patrijarh novinarima.

Navodeći da se deca opredeljuju kako roditelji odluče, patrijarh je rekao da je našem obrazovanju i prosveti potrebno da se podigne moral u školama, a što je, prema njegovim rečima, najviše obaveza veronauke.

Kako je rekao, drugi predmeti i profesori predaju svoje predmete i niko se ne obraća na ono što predstavlja život.

"Zato sam predložio dve stvari - da veronauka bude obavezna za one koji se opredele za nju i da se, kao što je to u drugim slučajevima, i kod drugih država i naroda, najmanje dva časa veronauke sa etikom, uvede u škole", rekao je patrijarh.

Kako je naveo, to je njegova želja, ali posebno potreba društva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво