Gašić: Ponosan sam na akciju spasavanja bebe

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić kaže da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju. Nije, međutim, želeo da komentariše odluke Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17 i smrti sedam osoba, jer je u toku žalbeni postupak.

Bratislav Gašić je novinarima u Beogradu rekao da ne može, niti želi da komentariše presude u slučaju pada helikoptera.

Vojni disciplinski sud nepravosnažno je osudio komandanta RV i PVO Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića, zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine.

Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

"Kada se mešam, kažete što se mešam. Tu ne želim da se mešam. Prvostepeni organ, za njega je zadužen (načelnik Generalštaba) general (Ljubiša) Diković. Oformio je komisiju. Disciplinski sud je doneo svoje odluke. Ja ne želim da se mešam u njihove odluke. Žalbeni postupak je u toku i mislim da ne bi bilo primereno da na bilo koji način komentarišem", naveo je Gašić.

Rekao je da ne želi da komentariše ni civilno tužilaštvo koje treba da donese svoje zaključke i izađe pred javnost.

"Niste pitali vlast do 2012. godine kada su se davali helikopteri u zimskim uslovima da hrane konje na Vlasini. Taj isti koji mene danas proziva (bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac) nikada se ne pita da je on na isti način davao helikoptere za potrebe snimanja filmova 'Parada', ne znam već kako su se zvali... i na isti način je naredio četiri puta na zahtev Sulejmana Ugljanina spasavanje jednog bolesnika iz Novog Pazara", rekao je Gašić.

Kaže da ispada da je "tada proceduralno moglo da se naredi, ali danas ne".

"Mi svi jako iskreno žalimo za gubitkom naših prijatelja i kolega, pilota i medicinskog osoblja. Učinili smo sve da pomognemo u prevazilaženju teških trenutaka. Maksimalno smo uz porodice. Jednom mesečno se sastajemo sa njima. Pomažemo", rekao je ministar odbrane.

Pokazao je papire na kojima su, kako je rekao, podaci o broju letova helikoptera do 2012. godine u "mnogo težim i gorim uslovima a za koje niko nije pitao".

Gašić je naveo da su trošeni resursi vojske, a da se u nekim papirima i navodi da je "Šutanovac naredio".

"Vlada vodi računa o zakonitom radu preduzeća"

Ministar je rekao i da Vlada "vodi računa o radu svih javnih preduzeća, pre svega o zakonitom radu", ali nije želeo da komentarše rad DIPOS-a, jer to nije u njegovoj nadležnosti.

Na pitanje da komentariše zahtev Agencije za borbu protiv korupcije Vladi Srbije da ugasi DIPOS zbog nepravilnosti, Gašić je rekao da su "preporuke jedno, a da će Vlada učiniti sve da sva javna preduzeća i javne ustanove imaju što bolje i kvalitetnije rezultate".

Dodao je da ne može da da ocenu o radu DIPOS-a, jer to nije njegov resor.

Kako su juče preneli mediji, Vojni sindikat Srbije je od Ministarstva odbrane zatražio informacije o tome da li je ministru Gašiću dodeljena vila na Senjaku.

Taj sindikat je naveo da su obavešteni da je Ministarstvo odbrane za ministra Bratislava Gašića kod agencije DIPOS obezbedilo vilu u Ulici Milovana Glišića broj 3, u elitnom beogradskom naselju Senjak, i da traže dostavljanje informacija od javnog značaja povodom više pitanja.

Gašić je kritikovao medije koji su juče objavili priču o vojnim sindikatima u kojima postoji, kako je rekao, "niz neistina i laži".

"Ne interesuje vas da jedan od 11 vojnih sindikata samo radi ličnog intresa pojedinaca u tom sindikatu pokušava da sve napore i rezultate koje Vojska Srbija čini, a pre svega u podršci Vladi Srbije u merama konsolidacije, lažima umanji te rezultate", rekao je Gašić.

Naveo je da je Ministarstvo na čijem je čelu ukinulo reprezentaciju i da svi gosti Ministarstva odbrane mogu da borave samo u objektima vojske, za razliku od vremena kada je ministar bio Dragan Šutanovac, kada se, kako je dodao, za tu svrhu trošilo mnogo novca.

"Ali mi je veoma žao što jedan čovek koji vodi taj sindikat, a koji je tražio da dobije dve 'škode superb' i kancelariju u Ministarstvu odbrane, i sekretaricu i neograničenu količinu goriva, danas na taj način rezultate ovih ljudi ovde, oficira, pokušava da omalovaži", naveo je Gašić.

Dodao je da čovek kao stariji vodnik prve klase, kao ograničeno sposoban, iako po zakonu nema pravo da bude u vojnoj policiji, prima platu od 72.000 dinara, dok je plata ministra odbrane 89.000 dinara.

"Toliko o ljudima koji se zalažu za to što pišu, a meni pišu krivične prijave ili šta već. Zato što sam tražio da se sprovede Zakon o vojnoj policiji, po kome ograničeno sposobni ne mogu da budu njeni pripadnici, i na ovakav način lažima pokušava da dezavuiše javnost Srbije. Dosta više", rekao je ministar.

Istakao je da se niko nije žalio niti štrajkovao "kada je bivši ministar odbrane Dragan Šutnovac pokrao stvari iz vile u kojoj je živeo, a ministarka pravde Snežana Malović bila u objektu za goste pet godina protivpravno".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво