Dan sećanja na žrtve Holokausta na "Stratištu" kod Jabuke

Polaganjem venaca, komemoracijom i izvedenim performansom obeležena je godišnjica stradanja 2.200 Jevreja na Spomen obeležju "Stratište" kod Jabuke blizu Pančeva.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je da je to mesto gde ljudska bića treba da dođu na komemoraciju drugim ljudskim bićima, mesto gde hrišćani, jevreji, muslimani treba da stoje i pognu glavu pred nepodnošljivim zločinom da to nije mesto gde samo Jevreji treba da idu.

"Od srca bih pozvao i opštinu Pančevo i sve druge ljude da sledeći put dovedu đake, nastavnike, da vide, svedoče o zlu koje se dogodilo obicnom narodu dok je bio teror i šta se desilo jevrejskom narodu u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji", rekao je Levi.

On je istakao da je to kolektivna lekcija za sva ljudska bića, koju svi moraju poštovati, a zajednički izazov za sve ljude je da podele težak teret stradanja i zla koji jevrejski narod nosi na svojim plećima.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov naveo je spomenik na tom mestu ne izgleda reprezentrativno, ali i da je grad Pančevo zajedno sa pokrajinskim i republičkim organima preduzelo i preduzeće u narednom periodu sve što je u njihovoj moći da taj objekat ima oblik onakav kakav zaslužuje.

"I da zaista bude jedan reprezentativni objekat gde će biti održavani javni časovi, jer istorijska činjenica zbog koje smo se danas okupili duboko je urezana u istorijske udžbenike i u znanje naših profesora istorije i učenika", rekao je Pavlov.

Predsednik Jevrejske opštine Pančevo David Montijas rekao je da je na tom mestu ubijen i zakopan i njegov brat i veći deo njegove porodice.

"Oni su ekshumirani i spaljeni, a njihov pepeo rasut kao da nikada nisu ni postojali. Moj brat se zvao isto kao i ja i imao je samo 13 meseci. Svi moji rođaci su izbrisani iz knjige živih, svi su ubijeni, samo je moj otac preživeo. Nestalo je oko 150 života moje bliže i dalje familije", rekao je Montijas.

Na komemoraciji, koju su organizovali grad Pančevo i Jevrejska opština Pančevo, govorio je i direktor istorijskog arhiva Pančevo Milan Jakšić, pevao je hor "Braća Baruh", a likovna umetnica Gabrijela Nikolić, koja je i sama izgubila 52 člana porodice 1942. izvela je performans u znak sećanja na stradale.

Stratište nastalo je oktobra 1941. godine

Stratište na šestom kilometru na putu Pančevo- Jabuka nastalo je oktobra 1941. godine, naredbom gradske policije. Iskopani su rovovi dužine 20 metara, širine tri metra i dubine metar, a na svakog od 20 zatvorenika koji su istovremeno streljani, pucalo je po tri vojnika.
Dva meseca dnevno dolazilo je po 10 kamiona, u svakome po 30-40 ljudi.

Pretpostavlja se da ukupan broj stradalih ovde u Jabuci dostiže i prestiže 10.000 žrtava, po nekim izvorima, stradalo je i više od 15.000 Jevreja, Srba, Roma.

Žrtvama je bilo naređeno da skinu odela i po svlačenju, ljude su postavljali licem okrenutim rakama, a leđima prema naoružanom odredu SS vojnika. Svakome je nacrtan krug na leđima, a trojica vojnika po žrtvi ispaljivala su plotun u obeleženi deo leđa.

Žrtve stratišta u Jabuci najvećim delom su bili zarobljenici jevrejskog logora Zemun osnovanog na Starom Sajmištu.

Spomen-kompleks delo je arhitekte Nebojše Delje, otkriven 1981. godine, a nekoliko puta je vandalizovan i kradeni su bronzani delovi spomenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво