Читај ми!

Ministarstvo: Poštovati zakon

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je rukovodstva RTS-a i RTV-a da hitno angažuju sve raspoložive kapacitete za početak naplate takse od 1. januara 2016. godine i upozorilo da će, izbegavanjem ove zakonske obaveze, dovesti u pitanje, ne samo položaj zaposlenih u javnim servisima, već i programske zadatke prema građanima Srbije.

"Umesto da se vreme, posle usvajanja Zakona o javnim medijskim servisima 2. avgusta prošle godine, iskoristi za ozbiljne pripreme njegovog sprovođenja", ukazuje u saopštenju Ministarstvo, "generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević u javnosti nepotrebno stvara zabunu o obaveznosti naplate takse definisane zakonom".

Prema stavu Ministarstva, "time dovodi u pitanje ključne postavke ovog Zakona, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici oba javna medijska servisa, očigledno nastojeći da dobije dodatno vreme za finansiranje iz budžeta Republike Srbije, slično kao što su pojedini mediji pokušali da izbegnu proces izlaska države iz vlasničke strukture medija".

Ministarstvo u saopštenju podseća da je Zakon o javnim medijskim servisima precizno definisao obavezu RTS-a i RTV-a da jedinstvenu evidenciju obveznika plaćanja takse oforme do 1. oktobra 2015. godine i napominje da se državi ne može pripisivati odgovornost za to što ova obaveza nije do sada ispunjena.

"Okružen ljudima koji su dugo na čelnim pozicijama u RTS-a", dodaje se u saopštenju Ministarstva, "Bujošević pokazuje da rukovodstvo RTS-a, izbegavanjem sopstvene odgovornosti, suštinski ne razlikuje pojam Javnog medijskog servisa od državne televizije, čije je vreme odavno prošlo".

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja "zalažu se za nezavisnost i dalji razvoj javnih medijskih servisa, kao temeljne evropske vrednosti, i snažno podržavaju medijske reforme, koje su trenutno fokusirane na izlazak države iz vlasničke strukture medija i uvođenje projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u službi javnog interesa i profesionalizma medija".

"Istovremeno, odbacuju optužbe Bujoševića, koji krajnje neodgovorno, bez trunke samokritike, državi pripisuje odgovornost za navodno višedecenijsko uništavanje RTS-a", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema oceni Ministarstva, "upravo su čelni ljudi RTS-a, svojim nečinjenjem godinama unazad, doprineli da dug Javnog medijskog servisa naraste do razmera u kojima je državi svojevremeno jedino preostalo da sredstvima iz budžeta stabilizuje finansijsko poslovanje RTS-a i RTV-a".

"Ovogodišnjih 56 miliona evra, izdvojenih iz budžeta za RTS, Bujoševiću su dokaz 'maćehinskog odnosa države'. Verovatno bi, po njemu, dokaz 'majčinskog odnosa' bio kada bi se za RTS godišnje izdvojilo neverovatnih 100 miliona evra i za prikupljanje te sume angažovali svi, izuzev samog RTS-a, na čelu sa Bujoševićem", zaključuje Ministarstvo kulture i informisanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво