Читај ми!

Elektronsko učenje - nove mogućnosti obrazovanja u budućnosti

Na Univerzitetu Metropoliten je otvoren peti regionalni skup "WeB & Serbian Moodle Moot 2015", gde je rečeno da elektronsko učenje daje velike mogućnosti otvaranja obrazovanja na svim nivoima studenata i učenika koji iz bilo kog razloga ne mogu da idu u školu.

Otvaranju skupa je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, koji je rekao da je ovaj sistem učenja koristio pre desetak godina i da se povremeno vraća na njega, jer je to inspirativno okruženje.

Budući da je u pitanju regionalni skup, Verbić je najavio da će do kraja godine u Beogradu početi da rade dve međunarodne organizacije - Education Reform Initiative of South Eastern Europe i Regionalni centar za nauku i tehnološke inovacije, a koje trebaju da pomognu da se u regionu shvati važnost unapređenja inovacione kulture.

"To je ono što nam svima u regionu nedostaje", rekao je Verbić, dodajući da se kod nas ne prepoznaje da u obrazovanju postoje inovacije, kao i u domenu društvenih nauka, a da efekti društvenih inovacija mogu da ostave dubok trag na nauku, region i unapređenje inovacione kulture.

Dodao je i da ćemo onog trenutka kada budemo shvatili da nam treba fond za inovaciju moći da kažemo da smo poklonili dovoljno pažnje inovacijama.

Rektor Univerziteta Metropoliten Dragan Domazet rekao je da će se na današnjem skupu razmeniti iskustva kako koristiti tu savremenu tehonlogiju, ali i o raznim zakonskim ograničenjima.

"Primena elektronskog učenja daje velike mogućnosti otvaranja obrazvovanja na svim nivoima studenata i učenika koji iz bilo kog razloga ne mogu da idu u školu. To daje velike mogućnosti i Srbija mora mnogo više da unapredi mogućnosti i okruženje za razvoj takve forme učenja", istakao je Domazet.

Univerzitet Metropoliten, prema njegovim rečima, već 10 godina primenjuje takav sistem učenja i trenutno na svim programima, odnosno na 150 predmeta, nudi pored klasične nastave i onlajn nastavu.

"Po tome smo lideri ne samo u Srbiji, već i u regionu", rekao je Domazet, koji je, obraćajući se učesnicima skupa, rekao i da je ove godine upis onlajn studenata pao za 70 odsto, kao i da to ne vodi progresu.

"Brže prolaze elektroni, nego što ljudi mogu da putuju", rekao je Domazet, navodeći da je u svetu prisutan trend povećanja onlajn studiranja.

Skupu prisustvuju eminentni stručnjaci iz regiona koji će sa učesnicima podeliti iskustva u korišćenju i nadogradnji Moodle platforme za elektronsko učenje, kao i njenoj integraciji sa drugim obrazovnim rešenjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво